2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Tovább csúszik a fegyvertilalmi szervezet nyomozóinak dúmai utazása

Hír TV

2018. április 18., szerda 11:54, frissítve: szerda 13:06

A szervezet képviselői már Damaszkuszban vannak, és az előzetes információk szerint szerdán mentek volna a kelet-gútai városba, ám az ott kialakult tűzharcok miatt az útjuk meghiúsult.

Elutazott Szíriába az ENSZ biztonsági csapata felmérni, biztonságos-e a kelet-gútai Dúma városa annyira, hogy a nemzetközi szakértők szerdán megkezdhessék kivizsgálni: valóban történt-e vegyifegyver-támadás a településen.

„A szír kormány minden tőle telhetőt megtett, hogy megkönnyítse a misszió munkáját. Tegnap a szemtanúk vallomásait hallgatták meg a feltételezett esetről. A csapat megkezdte a munkát. És ezek a hazugságok, ezek a pletykák csak feltételezések, rossz feltételezések, hogy belerondítsanak a tényfeltáró bizottság küldetésébe” – nyilatkozta Bashar Al-Jaafri szír ENSZ-nagykövet.

Nyugati vezetők szerint április 7-én klórgázt vetettek be a szír kormányerők az utolsó, még lázadó kézen lévő kelet-gútai városban. A Fehér Sisak nevű szíriai mentőszervezet és a Szíriai-Amerikai Orvosi Társaság szerint több mint 40 ember halt meg, és több mint 500 emberen állapíthatók meg „vegyi anyag” okozta tünetek.

Szaúd-Arábia külügyminisztere közben bejelentette: országa kész csapatokat küldeni az Egyesült Államok vezette koalíció kibővítésének keretében, hogy más országokkal közösen részt vegyen az ország stabilizálásában.

Közben a Vegyifegyer-tilalmi Szervezet nyomozói Damaszkuszban ragadtak. A fegyvervizsgálók szerdán indultak volna Dúmába, ám az ott kialakult újabb fegyveres konfliktus miatt az OPCW delegációja a szír fővárosban maradt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!