2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Történelmi lépés: szakértői kormány jöhet

Hír TV

2018. május 8., kedd 15:51, frissítve: kedd 17:01

Szakértői kormány megalakítását javasolta hétfő este az olasz államfő, miután kudarccal végződött a koalíciós egyeztetés utolsó fordulója is. Az elnök szerint a kabinet átmeneti lenne, és a következő, előrehozott választásokig lenne hivatalban. Ilyen helyzetre Olaszország történetében még nem volt példa.

Egy római zöldséges sötétnek látja országa jövőjét, amelynek több mint 2 hónapja nincs teljes jogkörrel rendelkező kormánya. „Aggódom de nem magam, hanem a lányom miatt. 10 éves. Azt mondtam neki, tanuljon, és menjen el Olaszországból, ez szörnyű” – mondta Fabio Ciaffoni.

A március 4-i parlamenti választás a Liga vezette jobboldali pártszövetség nyerte meg az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt előtt. De egyik erőnek sincs a kormányzáshoz elegendő többsége, és nem sikerült megegyezniük a koalíciókötésről sem. Az utolsó körben a legnagyobb párt, az elitellenes Öt Csillag kísérlete is kudarcot vallott.

„Néhány nappal ezelőttig a politikai pártok többször is kértek időt, hogy megállapodást köthessenek. Hasznos lehet, hogy több időt kapnak, hogy elmélyíthessék a párbeszédet, és ha lehetséges, kormányzó többséget alakítsanak. De közben egyezség hiányában engedniük kell, hogy egy semleges, szakértői kormány bizalmat kaphasson a parlamentben” – fogalmazott Sergio Mattarella, olasz elnök.

Az olasz államfő hétfő este kijelentette: nem lehet tovább várni egy teljes hatáskörű kabinet megalakítására, mert az országot a június EU-csúcson olyan ügyekben kell képviselni, mint a migráció vagy a 2021-től kezdődő 7 éves költségvetés kérdése.

„Remélem, a különböző politikai erők a felelősséget vállalva, Olaszország érdekében és a március 4-i választói akarat védelmében pozitív választ adnak. Ha ez nem történik meg, az új, politikai szempontból semleges kormány a nyár közepi vagy legkésőbb őszi új választásokig maradhat hivatalban. Az Olasz Köztársaság történetében most először úgy érne véget egy parlamenti ciklus, hogy még el sem kezdődött” – tette hozzá az államfő.

Sergio Mattarella szerint a szakértői kabinet feladata lenne a jövő évi olasz költségvetési, az új választási törvény elfogadása lenne.

A nagy pártok inkább az előrehozott választásokban érdekeltek. Mind a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép Liga vezetője, mind az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is támogatja a júliusi voksolás kiírását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!