2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Történelmi katonai díszszemle a Vörös téren

,

2015. május 9., szombat 17:00, frissítve: vasárnap 09:35

Az orosz történelem legnagyobb katonai díszszemléjével emlékezett Oroszország a II. világháborús győzelemre. A felvonuláson bemutatták a legújabb fejlesztésű orosz tankot is. Több mint húsz ország állam- és kormányfője vett részt a ceremónián, de a nyugati vezetők többsége az ukrajnai orosz beavatkozás miatt bojkottálta a rendezvényt. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte.

Az orosz történelem legnagyobb katonai parádéjával emlékezett Oroszország a náci Németország felett aratott második világháborús győzelmére. Több mint tizenhatezer katona, száznegyven repülőgép és százkilencven páncélos vonult fel. Most debütált az orosz hadsereg legújabb, csúcstechnológiát használó tankja, a távirányítású löveggel felszerelt T–14-es Armata is.

A nagyszabású ceremónián több mint húsz ország állam- és kormányfője vett részt, de a nyugati vezetők többsége az ukrajnai orosz beavatkozás miatt bojkottálta a rendezvényt. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. Putyin ünnepi beszédében köszönetet mondott a II. világháborúban elesett sok millió orosz katonának és a szövetséges Nagy-Britanniának, Franciaországnak, illetve az Egyesült Államoknak is. Közvetetten Amerikának üzenve a hidegháborús gondolkodásmódról, illetve a nemzetközi együttműködés alapelveinek figyelmen kívül hagyásáról beszélt. Putyin a szélsőséges nézetek terjedését is aggasztónak tartja.

– Hitler meggondolatlan vállalkozása tanulsággal szolgál az egész világnak. Akkor, az 1930-as évek felvilágosult Európájában nem vették észre a náci ideológia jelentette veszélyt. És most, hetven évvel később ismét figyelmeztet és éberségre int minket a történelem. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a faji felsőbbrendűség eszméje a legvéresebb háborúhoz vezetett – fogalmazott az orosz elnök.

Jelezve Moszkva és Peking közeledését, most először kínai katonák is felvonultak a szemlén. Putyin beszédében külön említést tett a világháború sok millió kínai áldozatáról.

Nem csak Oroszországban ünnepelnek

Doneckben is megünneplik a győzelem napját. A II. világháborúban a Szovjetunió Németország felett aratott győzelmének 70. évfordulóján több ezren nézték végig az önkényesen kikiáltott Donecki Népköztársaság katonáinak parádéját. Először a gyalogság, majd a katonai iskolások, végül tankok és harci járművek vonultak végig a donecki utcákon, miközben a lakosság virágokat szórt rájuk. A sort a „halhatatlanok hadserege” zárta, vagyis a II. világháborúban harcolt katonák rokonai és családtagjai, az elhunyt hozzátartozóik fotóival.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!