2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

17 év után vége „chávizmusnak”

2015. december 7., hétfő 10:52, frissítve: hétfő 11:52

Rendszerváltás Venezuelában: 17 év után véget ért a Hugo Chávez nevével fémjelzett szocialista korszak, miután az ellenzék nyerte a vasárnapi választásokat. Chávez utóda, Nicolás Maduro elnök már el is ismerte pártja vereségét.

Ellenzéki örömünnep Venezuelában. A vasárnapi választásokon rendszerváltás történt a dél-amerikai országban: véget ért a Hugo Chávez nevével fémjelzett 17 éves korszak. A volt elnök halála óta Nicolás Maduro által vezetett szocialisták kisebbségbe kerültek a parlamentben. A vereséget a maga módján az államfő is elismerte.

„Venezuelában nem az ellenzék nyert. Venezuelában az ellenforradalom győzött” – az ellenzéki Demokratikus Egység Asztala koalíció 99 helyet szerzett meg a 167 tagú nemzetgyűlésben.

„Az emberek egyértelműen szóltak. A venezuelai családoknak elegük van, hogy a hibák következményeit kell viselniük. Az emberek nem tűrik tovább, hogy akár csak a legkisebb mértékben eltérjünk az alkotmányos alapelvektől. Elég volt! Tiszteljük az emberek döntését!” – mondta az Ellenzéki Koalíció titkára, Jesus Torrealba.

Az ellenzék győzelme a többi közt azt jelenti, hogy olyan törvényeket fogadhatnak el, amelyek lehetővé teszik azoknak a politikai foglyoknak a szabadon bocsátását, akiknek a többségét még Chávez küldte a rácsok mögé.

A „chávizmus” néven ismert politikai irányzat vesztét a kritikus hangok elhallgattatása mellett a gazdaság rossz teljesítménye okozhatta: az olajárak nemzetközi zuhanása óta az ország a csőd szélén egyensúlyoz, csúcsokat dönt az infláció, a boltokban pedig súlyos áruhiány van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!