2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Tömegtüntetés Barcelonában

Hír TV

2017. december 5., kedd 07:25, frissítve: kedd 08:43

Barcelonában tömegtüntetésen ünnepelték a Madridban óvadék ellenében szabadlábra helyezett kormánytagokat. A regionális kormány hat miniszterét a függetlenségről rendezett referendum után vették őrizetbe. Katalóniában közben a három hét múlva tervezett tartományi választásra kampányolnak. A felmérések szerint a függetlenségpárti erők visszaszorulnak majd a választáson.

Katalán politikusok távoztak rokonaik és ügyvédeik társaságában a madridi Estremera börtönből. 100 ezer eurót, azaz 31 millió forintot, valamint útleveleiket kellett letétbe helyezniük, a bírósági döntés alapján nem hagyhatják el Spanyolországot. Két további politikust már korábban szabadlábra helyeztek egy női börtönből, de az elnökhelyettes és a belügyminiszter rács mögött maradt.

A Brüsszelbe távozott katalán vezetőket, köztük Carles Puigdemont elnököt nem tudták már letartóztatni. Nemzetközi körözést adtak ki ellenük, aminek az ügyében a belga bíróság hétfőn december 14-ére halasztotta a döntést.

Őket tartják a felelősöknek az októberben tartott függetlenségi népszavazás okozta belpolitikai válságért. A függetlenség kikiáltását, majd felfüggesztését követően a spanyol kormány közvetlen kormányzást vezetett be Katalóniában. A tartományi gyűlést felfüggesztették, a kormány tagjait pedig letartóztatták és lázadással, zendüléssel, hűtlen kezeléssel vádolják őket. Az eljárást katalán részről leszámolásnak tartják.

Barcelonában a tartományi kormány épülete előtt rendezett tüntetésen ünnepelték a politikusok szabadon bocsátását. A függetlenség híveinek azonban nincs sok okuk az ünneplésre. Madrid előre hozott tartományi választást hirdetett, amit a függetlenségpárti erők egy újabb elszakadásról rendezett referendummá alakítanak, vagyis ha megnyerik a választást, újra kikiáltják a függetlenséget. Erre azonban nincs sok esélyük, a spanyol társadalomkutató központ felmérése szerint a függetlenségpárti erők 45 százalékra számíthatnak, így nem szereznek többséget a 135 fős parlamentben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!