2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Több száz nacionalisták vettek őrizetbe Moszkvában

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 22:31, frissítve: hétfő 11:15

Oroszország-szerte megemlékezéseket tartottak a forradalom 100. évfordulóján. A kommunista párt mellett egy anarchista-nacionalista szervezet is tüntetést szervezett Moszkvában, de ezt a rendőrség feloszlatta.

Több mint 260 embert vettek őrizetbe Moszkvában nem engedélyezett tüntetésen való részvétel miatt. A rendőrség állítása szerint a letartóztatottak egy nacionalista szervezet tagjai. A Tüzérségi Előkészítés elnevezésű mozgalom magát nacionalistának és anarchistának tartja. Közülük többen fegyvert, kést és bokszert is magukkal vittek a rendezvényre. Több városban volt még tüntetés, amelyeket szintén feloszlattak.

A kommunisták nem hagyták magukat zavartatni az októberi forradalom centenáriumán. Igaz, a moszkvai Vörös téren csak pár százan gyűltek össze, hogy a – legalábbis számukra – nagy, októberi és szocialista forradalomra emlékezzenek. Az orosz kommunista párt elnöke, Gennagyij Zjuganov a centenárium alkalmából virágot helyezett el az ismeretlen katona sírjánál.

„Az októberi forradalom és Lenin mentette az I. világháborúban összeomlott birodalmat. Talpra állították az országot, olyan egységes állammá alakítva azt, amely a fény hordozójává vált az egész világon” – hangoztatta az Orosz Kommunista Párt első titkára.

Nem mindenki emlékezik ilyen emelkedetten Leninre és utódjára, Sztálinra. A fehéroroszországi Minszkben ellenzéki szerveztek támogatói emlékeztek a sztálini tömeggyilkosságok áldozataira.

„Ezen a helyen még szinte hallani annak az 1 millió 600 ezer embernek a sikolyát, akiket Sztálin belbiztonsági alakulatai gyilkoltak meg hazánkban. Ártatlanokat végeztek ki, gyakran egész családokat megöltek, az ő sikolyuk szólított minket arra, hogy most idejöjjünk ezen a napon” – emelte ki Olga Nikoljcsik filmrendező.

A „nagy terror” korszakának nevezett 30-as években több millióan estek áldozatául a sztálini önkénynek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!