2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Többméteres hó zárja el a zöldhatárt az Alpokban

Hír TV

2018. január 10., szerda 17:30, frissítve: szerda 18:35

Svájcban 13 ezer embert 48 óráig vágott el a hó a külvilágtól egy síparadicsomban.

Önkéntes hegyi mentők tapossák a havat az olasz–francia határnál. Éjjel-nappal keresik az embereket. Az 1700 méteres magasságban lévő zöldhatáron menekültek kisebb csoportjára bukkantak, akik egyszerű sportcipőben próbáltak meg átjutni Franciaországba a vastag hóval borított térségen.

„A nagy hóból mentettünk ki egy migráns csoportot, akik ott rekedtek, és nem tudtak tovább menni. Egyikük elveszítette mindkét cipőjét a hóban, és a lába elfagyott” – mondta el egy önkéntes hegyimentő.

Az egyik guineai menekült is ezen az úton akart átkelni.

„Találkoztam hegyimentőkkel, ők mondták, hogy nagyon nehéz átjutni a hegyen, és jobb lenne, ha visszafordulnék. Nem, mondta, mert sokszor az indulás mellett döntöttem. Később elég messzire jutottam, de elfáradtam, és visszajöttem” – mesélte a vasútállomáson, ahol önkéntesen gondoskodnak róluk.

„A migránsok gyakran fiatalok, sok akadállyal néznek szembe, ha megpróbálnak átkelni a határon. Célunk, hogy lebeszéljük őket, mert veszélyes az út. De van, aki nem adja fel, és megpróbálják. A hó és a hideg ellenére. Volt, hogy az orvosoknak kellett rajtuk segíteni” – nyilatkozta az egyik önkéntes orvos.

Bardonecchia vasútállomásán a francia csendőrök nem engedik felszállni a menekülteket a Franciaországba tartó vonatokra. Emiatt indulnak el sokan a veszélyes hegyi úton, amelyen augusztus óta 800-an kelhettek át.

Eközben Svájcban, az olasz határhoz közeli Zermattban az egyik webkamera felvételein látszik a lavina. A hó az útra és a szállodákra, apartmanházakra zúdult. 13 ezer embert vágott el két napra a hó a külvilágtól. A vendégeket helikopterrel kezdték kimenteni.

„Érdekes 48 óra volt Zermattban. El voltunk vágva a külvilágtól, a vasút és az utak is járhatatlanok voltak. Senki nem tudott idejönni vagy elmenni. Zermattban légihidat nyitottak kedden. Most már előbújt a nap, az ég kék. De még mindig veszélyes a helyzet, de ma már megnyitottak több síliftet” – mesélte egy zermatti lakos.

A síneket ilyen munkagéppel tették járhatóvá a 4 méteres hótól, ami még itt is rendkívülinek számít.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!