2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Több ezren tüntettek a kormány ellen Varsóban

Hír TV

2018. május 12., szombat 21:14, frissítve: szombat 22:42

Több ezren tüntettek a lengyel kormány ellen Varsóban. Többek között a bíróságok függetlenségének a korlátozása, az abortusz szigorítása és a közszolgálati média állami felügyelete miatt tiltakoztak.

A lengyel ellenzék diktatúra építésétől tart. Varsóban tízezrek vonultak uniós és lengyel zászlókkal a kormány autoriter intézkedései ellen.

„Minden megy tönkre. Az alkotmánybíróság, a bíróságok függetlenségét elvették, a hatalmi ágak szétválasztásával felhagytak és már a választási törvényt is módosítanák, hogy ők ellenőrzihessék a következő választást” - mondta egy tüntető.

A bírói kinevezésekről tavaly óta megy a vita az EU-val. A lengyel kormány politikai megbízottakkal töltené fel a bírók kinevezéséről döntő bizottságot és a régi bírókat nyugdíjaznák. A kormány szerint a kommunista bíróktól szabadulnának meg és a lengyelek 80 százaléka egyetért, hogy a bírósági korrupcióval kezdeni kell valamit. Csak a módszereket vitatják.

 „A kormány szétveri a demokratikus intézményrendszert, amit felépítettünk. Ezt nem hagyhatjuk - hangzik egy szónoklat” – jelentette ki Wojiech Pszoniak lengyel színész.

Börtönbe a nőkkel a fogamzásgátlás miatt  Ez az előadás már egy másik társadalmi vitát elevenít meg. A kormánypárt szigorúbb orvosi felügyelethez kötötte a fogamzásgátlást. Betiltották az esemény utáni tablettákat és az abortusz szabályait is szigorítanák, hogy akkor se lehessen megszakítani a terhességet, ha a magzat rendellenességgel születik.

 „A hatalmon lévő emberek megpróbálják egyesével elvenni a szabadságjogokat az emberektől. Átírják az alkotmányt, átírják a bíróságok működését, csak hogy még több hatalmuk legyen” - sorolta egy szónok, Grzegorz Schetyna.

Az Európai Bizottság decemberben állapította meg, hogy a jogállamiság veszélybe került Lengyelországban. Az Európai Parlament márciusban megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárást Lengyelország ellen, de ezt a kormány tárgyalásokkal még el tudja kerülni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!