2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Tóásó egyelőre nem jöhet haza

,

2015. március 8., vasárnap 15:02, frissítve: vasárnap 19:13

Kiszabadult a börtönből Tóásó Előd, de a férfi akár még egy hónapig is Bolíviában maradhat az adminisztráció miatt. A férfi testvére nyilatkozott a Hír TV-nek: Tóásó Edit azt mondta, öccsének a többi között vissza kell szereznie útlevelét, amely egyelőre a bizonyítékok közt van zárolva, és csak különleges bírói paranccsal kerülhet ki onnan.

2009 áprilisban csapott le a bolíviai Santa Cruzban a helyi rendőrség egy állítólagos terroristacsoportra. A lövöldözésben hárman vesztették életüket, a magyar–horvát–bolíviai Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád, valamint egy ír férfi. A horvát Mario Tadicot és a magyar Tóásó Elődöt letartóztatták. A bolíviai hírszerzés szerint a csoport Evo Morales elnök meggyilkolását tervezte.

A bíróság 2015. február 20-án hirdetett ítéletet az ügyben: „Tóásó Elődöt 5 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélem, amit La Pazban, a San Pedro börtönben kell letöltenie” – mondta Sixto Fernandez bíró. Tóásó ellen ejtették a terrorizmus vádját. A férfi vádalkut kötött, és vallomásában azt állította: a bolíviai ellenzék egyik vezéralakja, Santa Cruz kormányzója volt a megbízójuk, őt pedig átverték.

Mivel Tóásó 6 évet már börtönben töltött, március 4-én hivatalosan is szabadlábra helyezték. A férfi az Mno.hu-nak azt nyilatkozta: akár még egy hónapig Bolíviában maradhat. Nővére a Hír Televíziónak az mondta: az adminisztráció hátráltatja öccse hazatérését.

„Két héten keresztül vártunk mindennap arra, hogy ez a papír legyen meg, az a papír legyen meg. Mikor mondják végre azt, hogy kimehet a börtönből? Elég sokat idegeskedtünk ebben az időben. Aztán valamikor szerda éjszaka kiengedték, én csütörtök délután szereztem tudomást róla. Azt kell mondjam, hogy ez kis siker a történetben, nem vagyunk még kész. Akkor leszek boldog, amikor Ferihegyen leszáll a repülőgép, és ő kilép belőle – nyilatkozta Tóásó Edit a Hír TV-nek. – Sajnos nem tudjuk még, mikor jön haza, reményeink vannak arra, hogy minél hamarabb. Rengeteg adminisztratív papírmunka van még hátra ahhoz, hogy hivatalosan elhagyhassa Bolíviát.”

Tóásót annak ellenére tartották fogva, hogy a bolíviai törvények szerint az előzetes letartóztatás 36 hónapnál nem lehet hosszabb, a jogi eljárás pedig nem haladhatja meg a 13 hónapot.

A külügyminisztérium megelégedéssel fogadta Tóásó Előd szabadon bocsátását. A tárca a Baptista Szeretetszolgálattal együttműködve azon dolgozik, hogy a férfi – bolíviai feleségével és sógorával együtt – a legrövidebb időn belül Magyarországra utazhasson. A külföldi állampolgárságú családtagok diplomáciai úton kapnak majd vízumot – olvasható a minisztériumi közleményben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!