2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Tízezrek vonultak utcára

2016. április 5., kedd 21:42

Franciaországban folytatták a diákok a tiltakozást a tervezett munkajogi reform ellen. A nagyobb városokban tízezrek vonultak utcára. A törvénycsomag bizottsági vitája ma kezdődött a nemzetgyűlésben, a plenáris ülés elé májusban kerül a tervezet.

Tojásokkal és kövekkel dobálták francia középiskolai diákok a rendőröket, akik könnygázzal oszlatták a munkajogi szabályozás reformja ellen tiltakozó fiatalokat. „A meggyőződésünk miatt vagyunk itt, nem csak azért, hogy rongáljunk, vagy rendőröket verjünk. Azért vagyunk itt, mert a hangunkat akarjuk hallatni, és itt is maradunk” – mondta egy Simon nevű diák.

Az utcai összecsapások hetek óta tartanak Franciaországban. „Még mindig középiskolás vagyok, ami azt jelenti, hogy csak néhány év múlva fogok dolgozni, de a változásoknak most kell elkezdődniük, vagyis meg kell változtatnunk dolgokat most. Nem várhatunk holnapig, mert a holnap generációja mi vagyunk. És hogy ezt ne bánjuk meg, most kell megváltoztassuk. Minden középiskolást bátorítok, hogy tüntessen” – fogalmazott az egyik tiltakozó.

Francois Hollande elnök a rugalmasabb szabályoktól a munkanélküliség csökkenését reméli. A szakszervezetek szerint a francia kormány csak látszólag képviseli a munkavállalók érdekeit. „Ezzel a törvénnyel arra ösztönzik a cégeket, hogy felvegyenek, de azzal, hogy könnyebbé tesszük az elbocsátásokat, sosem nőtt a foglalkoztatás, ezért harcolunk ma mindenekelőtt” – nyilatkozta Serge Plechot, a Bútoripari Dolgozók Szakszervezetének ügyvivője.

A francia törvényhozás május elején kezd tárgyalni a munkajogi reformról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!