2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:00

Tízezrek követelték az egyesítést Romániával

2015. július 6., hétfő 21:24

Több tízezren követelték Moldova egyesítését Romániával Kisinauban. A tüntetők szerint ezzel az ország európai fejlődését lehetne biztosítani, és Oroszország befolyása is csökkenne a kelet-európai országra.

„Egyesülést!” – skandálta a Kisinau központjában összegyűlt több tízezer tüntető. A demonstrálók azt szeretnék, hogy Moldova csatlakozzon a szomszédos Romániához, amely szerintük az európai fejlődést biztosítaná az országnak. „Bízzunk a jövőben, amit csak az EU- és NATO-csatlakozás hozhat nekünk, és nem a Vlagyimir Putyintól való függés” – véli egy egyesítéspárti aktivista.

Moldova a 20. század első felében volt már Románia része, de később szovjet tagköztársaság lett. Bár az egyesítés ötletét a moldávok többsége elutasítja, a társadalom egy része ebben látja a kiutat a szegénységből, illetve a Moszkvától való függési viszonyból. Oroszország Moldova keleti szakadár területén, Transznyisztriában katonailag is jelen van, és sokan attól tartanak, hogy Ukrajnához hasonlóan megpróbálhatja destabilizálni a Nyugat felé közeledő országot.

„Azért követeljük az egyesítést, hogy jobban élhessünk, és hogy kirúghassuk az országunkból ezeket a banditákat. Átszámítva 20 dollár a nyugdíjam, ebből nem lehet megélni” – érvelt egy nyugdíjas demonstráló.

A moldávok többsége ugyanakkor jelenleg Európa helyett mégis inkább Oroszországgal kötné szorosabbra az ország kapcsolatait. Elemzők szerint ehhez jelentősen hozzájárultak az EU-párti kormányt övező korrupciós botrányok. Az év elején derült ki, hogy 1 milliárd dollár egyszerűen eltűnt a moldáv bankrendszerből.

Forrás: Hír

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!