2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Tízezrek emlékeztek a meggyilkolt vezetőre

2015. március 2., hétfő 12:39, frissítve: hétfő 12:52

Oroszország-szerte több tízezren emlékeztek a szombaton meggyilkolt Borisz Nyemcovra. Az oroszok többsége szerint a jelenlegi hatalom állíthatta félre az ellenzéki politikust. A merényletnek külpolitikai hatásai is lehetnek – a Magyar Nemzet rovatvezetője szerint az orosz–ukrán-konfliktus kommunikációs háborújának egy új fejezete kezdődik.

Több vidéki nagyvárosban is tízezrek vonultak utcára, hogy a meggyilkolt Borisz Nyemcovra emlékezzenek. Jekatyerinburgban fekete szalaggal átkötött orosz zászlókkal és a meggyilkolt ellenzéki vezető arcképével meneteltek az emberek. „Nem fogunk leállni, nem félünk az ellenzék elleni tisztogatásoktól. Folytatni fogjuk. Lehetséges, hogy intenzívebbé tesszük a lépéseinket a korrupt emberek ellen” – mondta Jekatyerina Petrova szervező.

A legnagyobb tömeg Moszkvában gyűlt össze vasárnap, a Kreml melletti hidat még hétfő reggel is virágok borították. Az orosz fővárosban most mindenki a gyilkosság hátterét találgatja. „Az biztos, hogy ez nem véletlen volt. Persze, hogy meg volt tervezve” – fogalmazott Anatolij, moszkvai lakos. „Nem akarok megvádolni vagy gyanúsítani senkit semmivel, de az egész gyilkosság a főparancsnoktól indult” – nyilatkozta egy másik helyi lakos.


A Nyemcov-gyilkosság hatással lehet a minszki békemegállapodásra is – a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője szerint. Stier Gábor szerint ugyanis a szombaton meggyilkolt orosz ellenzéki politikus halála az orosz–ukrán-konfliktusban szemben álló felek kommunikációs háborújának egy újabb szintjét jelenti. „Az a közeg, az a hangulat, ami most Oroszországban, egyébként Ukrajnában is uralkodik a feszült helyzet miatt, annak a terméke lehet egy ilyen gyilkosság, függetlenül attól, hogy egy nacionalista gyilkolta meg, vagy más gyilkolta meg. Nem kell ehhez a hatalom keze, ahogy sokan láttatni akarják, és a következmény pedig, hogy egy ilyen feszült nemzetközi helyzetben, egy ilyen személy meggyilkolása – én nem akarok nagyon nagyon sötét prognózisokat elővetíteni, de – akár módosíthatja, megakaszthatja, ha kis lépésekben is, a haladó ukrajnai rendezést is” – mondta Stier Gábor rovatvezető.

Az elmúlt 12 évben Oroszországban nyolc ember halt meg azok közül, akik szembe kerültek a hatalommal. A meggyilkoltak között voltak újságírók, jogvédők és képviselők is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!