2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Titkosszolgálatokkal vizsgáltatná az áfacsalásokat az Európai Bizottság

Hír TV

2017. november 30., csütörtök 16:40, frissítve: csütörtök 17:53

Az EB szerint sokkal hatékonyabb együttműködésre van szükség a tagállamok között, mert az ellopott pénzekből terroristákat is támogatnak.

A hírszerzést és a titkosszolgálatokat is bevonná az Európai Bizottság az áfacsalások leleplezésébe. Közben megszavazták az EU jövő évi költségvetését, vállalkozásfejlesztésre és a mezőgazdaságra jut a legtöbb forrás, de Magyarországra is rekordösszegű pénz érkezik.

Évente legalább ötvenmilliárd euró bevételtől esnek el az uniós tagállamok a határokon átnyúló áfacsalások miatt. A nyomozások arra is fényt derítettek, hogy bűnszervezeteket és terroristákat is finanszíroztak az így elcsalt pénzzel. Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy megerősíti a tagállamok együttműködését, mert gyors információcserével időben leleplezhetők a bűnözők. Ugyancsak jelentős eredményeket várnak ezen a téren az új európai ügyészségtől, amelynek munkájában azonban Magyarország nem vesz részt.

„Miről is szól a javaslatunk? Először is megerősítjük az Eurofisc nevű együttműködést. Ez a nemzeti nyomozó szolgálatok hálózata, amelyek olyan szakértőkből állnak, akik a legnagyobb határokon átnyúló csalások észlelésére törekszenek, különösen amiket hajókkal, repülőgépekkel és autókkal valósítanak meg. Az Eurofiscnek lehetőséget kell adni arra, hogy a gyors, megbízható és célzott információcserére és a hírszerzésre támaszkodjon és értékelje a kockázatokat. A csalók mindig egy lépéssel előttük vannak. Ezért képesnek kell lennünk arra, hogy gyorsan reagáljunk a megfelelő informatikai háttérrel, különösen az olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az elektronikus kereskedelem” – fogalmazott Pierre Moscovici, az Európai Bizottság adó- és vámügyért felelős biztosa.

Közben az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő tanács is áldását adta az EU jövő évi költségvetésére. Ennek értelmében az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tényleges kifizetések összege. A legtöbb pénzt, mintegy 77,5 milliárd eurót a versenyképesség növelésére költ az unió, de szintén jelentős összeg, 59 milliárd euró jut a gazdák támogatására. Kevesebb pénz jut viszont Törökországnak, az emberi jogok és a jogállamiság helyzetének romlása miatt 105 millió euróval kap kevesebbet a török kormány az előcsatlakozási alapból. Ami Magyarországot illeti: Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint jövőre 1,4 milliárd euróval több jut vidékfejlesztésre, mint idén, a kohéziós alapokból pedig soha nem látott mértékben hívhat le pénzt a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!