2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Titkos csevegésért tüntettek az oroszok

Hír TV

2018. május 13., vasárnap 21:42, frissítve: hétfő 09:54

A titkosított üzenetküldő alkalmazások betiltása ellen tüntettek több ezren Moszkvában. A demonstrálók szerint a kormány célja, hogy az államilag ellenőrizhető szolgáltatásokra kényszerítse az állampolgárokat, így erősítve a politikai elnyomást.

Megmentenék, ami még megmaradt az internet szabadságából: ez a több ezer moszkvai tüntető azt követeli, hogy az állam ne akarjon belelátni az emberek egymás közti kommunikációjába.

A hatalom tudni akarja, mire gondolunk, hogyan kommunikálunk, és el akar tőlünk venni még egy alkotmányos szabadságjogot. Ma az internet a szabadságunk legfőbb forrása. Nem mondhatunk le róla - hangoztatta egy ellenzéki politikus, Mihail Kaszjanov.

A moszkvai vezetés egy hónappal ezelőtt betiltotta a Telegram nevű titkosított üzenetküldő alkalmazást, arra hivatkozva, hogy az ellenőrizetlen csatornán bűncselekményeket is előkészíthetnek a felhasználók.

Az orosz hatóságok a Telegram blokkolására kényszerítették az internet-szolgáltatókat, miután az alkalmazást üzemeltető cég nem volt hajlandó kiadni az üzeneteket feltörhetetlenül titkosító algoritmust. A tüntetés közvetlen előzménye, hogy a múlt héten a Viber betiltását is bejelentették, ugyanezzel az indokkal.

A tüntetők szerint a kormány célja, hogy az államilag ellenőrizhető üzenetküldő szolgáltatásokra kényszerítse az állampolgárokat, így erősítve a politikai elnyomást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!