2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Területet vesztett az Iszlám Állam

2015. március 13., péntek 11:00, frissítve: péntek 11:06

Visszafoglalta Tikrít nagy részét az iraki hadsereg – állítja Bagdad. Az Iszlám Állam ellen indított hadműveletben ezúttal Irán támogatta az iraki katonákat, mivel a kormányerők nem akarták, hogy Amerika légicsapásokkal segítse őket az ostrom során.

Tikrít külvárosát – Szaddam Huszein szülőhelyét – kilenc hónapja foglalta el az Iszlám Állam. Az iraki hadsereg most visszavette a város háromnegyed részét, kormányzati jelentések szerint a dzsihadisták a központba szorultak vissza. Ha sikerül kiűzni innen az iszlamistákat, Tikrít lehet a kiindulópont a még nagyobb feladathoz, Moszul visszavételéhez – ezt májusra tervezik az iraki kormányerők. Bagdad ezúttal iraki támogatással indított offenzívát, az amerikaiak segítségét nem kérték a támadáshoz.

– A világ a mi oldalunkon áll, mert érzi az Iszlám Állam terroristái jelentette veszélyt. Mi üdvözöljük a támogatásukat, de nem fogadjuk el, hogy beleszóljanak a belső ügyeinkbe és megsértsék Irak szuverenitását. Ez egy piros vonal – mondta Haider al-Abadi iraki miniszterelnök.

Sajtóértesülések szerint az iraki hadsereg oldalán harcoló síita milíciák nem tartják hatékonynak az amerikai légicsapásokat, a kormányerők valószínűleg ezért nem kértek nyugati segítséget.


Az Iszlám Állam közben elfogadta a Boko Haram hűségnyilatkozatát – a nigériai iszlamista szervezet csaknem egy héttel ezelőtt ajánlotta fel, hogy egyesül az iraki és szíriai csoporttal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!