2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Terhelő vallomást tehettek Blatterre

,

2015. június 3., szerda 10:43, frissítve: szerda 12:36

Sepp Blatter ellen is nyomozás folyik a FIFA korrupciós ügyei miatt amerikai sajtóértesülések szerint. Egy FBI-hoz közeli forrás úgy nyilatkozott: a korábban letartóztatott FIFA-tisztviselők Blatterre terhelő vallomásokat tehettek. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség éléről kedden mondott le a pénteken még nagy többséggel újraválasztott elnök. Nem sokkal korábban kiderült: Blatter egyik bizalmasa, a FIFA főtitkára tízmillió dollárt utalt át az egyik azóta letartóztatott alelnöknek, cserébe a 2010-es dél-afrikai vébérendezés támogatásáért.

17 év után távozott a FIFA éléről Sepp Blatter, aki belebukott a szervezet történetének legnagyobb korrupciós botrányába. „Bár a FIFA tagjai újraválasztottak elnöküknek, úgy tűnik, ezt a döntést nem támogatja mindenki a futball világában annyira, amennyire mi a FIFA-nál. Ezért megválok a posztomtól” – mondta a lemondott elnök.

Amerikai sajtóértesülések szerint az elnök ellen is nyomozás folyik a kenőpénzek ügyében; egy FBI-hoz közeli forrás pedig tudni véli, hogy a letartóztatott FIFA-vezetők terhelő vallomást tettek Blatterre.

A bejelentés előtt nem sokkal kiderült: a korrupciós ügyekben érintett Blatter bizalmasa, Jérôme Valcke főtitkár is, aki tízmillió dollárt utalt át egy azóta letartóztatott alelnöknek – cserébe a 2010-es dél-afrikai vébérendezés támogatásáért. Jack Warner akkoriban egyebek közt a karibi térségért felelt, a gyanú szerint itt vásárolt szavazatokat a dél-afrikai pályázatnak.

Valcke a Blattert újraválasztó múlt pénteki kongresszuson még úgy tett, mint akinek semmi köze a FIFA korrupciós ügyeihez. „Elképesztő, hogy az emberek arra gondolnak, a FIFA ellen nyomoznak. Mármint hogy a nyomozás inkább személyek ellen folyik, mint a FIFA intézménye ellen. A FIFA vezetését nem vádolják semmilyen törvénytelenséggel, úgyhogy nem értem, miért a FIFA-t mint intézményt vádolják” – mondta.

A FIFA legnagyobb szponzorai közben üdvözölték Blatter lemondását. A Coca-Cola, a McDonald’s és a Visa szerint a szervezet ezzel nagy lépést tett a bizalom visszaszerzése felé – ugyanakkor jelezték, többet várnak a FIFA-tól a korrupciós ügyek tisztázása érdekében.

Blatter távozását a jelentősebb európai labdarúgó-szövetségek vezetői is örömmel fogadták. „Ez nagyon jó napja a futballnak. Változásra volt szükségünk a FIFA-nál, és ez az a változás, amelyet akartunk, úgyhogy most kissé elégedettek és boldogok vagyunk” – mondta Greg Dyke, az angol Labdarúgó-szövetség elnöke.

Dyke hozzátette: Blatter lemondásával megszűnt Oroszország és Katar védettsége – szerinte ugyanis eddig az elnök személye volt az akadálya annak, hogy minden kiderüljön a 2018-as illetve a 2022-es vébé helyszínválasztásáról. A svájci ügyészség jelenleg is vizsgálja, ki és hogyan vásárolt szavazatokat a két rendező országnak.

Blatter utódját decemberben választhatják meg. A poszt egyik legnagyobb esélyese a jelenleg az Európai Labdarúgó-szövetséget vezető Michel Platini.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!