2022. 11. 29. Kedd Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:25

Szlovén kikötő bővítésére adott pénzt a kormány

2017. április 6., csütörtök 18:34

Hatvanmilliárd forintot ad Magyarország a szlovéniai kikötő bővítésére – erről egyezett meg szlovén kollégájával a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter emellett energetikai együttműködési szerződéseket is kötött.

Szlovénia és Magyarország között a tervek szerint 2020-ra összekapcsolódik a földgáz- és az áramhálózat, amivel a magyar energiaszükséglet új forrásokat nyerhet. A megbeszélés után Karl Erjavec szlovén külügyminiszter hangsúlyozta: „A gázkapcsolati projekt folyamatosan halad, és összeköti Szlovénia és Magyarország gázhálózatát. Ami a Cirkovce–Pince–Hévíz áramhálózatot illeti, szeretnénk minél hamarabb megépíteni. Most még az építési engedélyre várunk. Optimisták vagyunk, és reméljük, hogy minél előbb megépülhet majd.”

Magyarország emellett 200 millió eurós, azaz csaknem 60 milliárd forintos befektetést vállalt a koperi kikötő bővítésében is. Szijjártó Péter elmondta: a kikötőre a nemzetgazdaság fejlesztése miatt van szükség. „Megállapodtunk abban, hogy Magyarország készen áll pénzügyileg is részt venni a fejlesztésben, cserébe azért, hogy magyar vállalatok hosszú távú bérleti szerződésekkel megteremthetik a jelenlétüket a koperi kikötőben, részt vehetnek a vasúti fejlesztésben, a magyar vasúti teherfuvarozó vállalatok pedig részt vehetnek abban a holdingban, amely a beruházás köré épül” – vázolta a külgazdasági és külügyminiszter.

A két külügyminiszter megegyezett abban is, hogy Magyarország és Szlovénia továbbra is politikai szövetségesek az illegális bevándorlás és a regionális stabilitás kérdésében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!