2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Globál 23:15

Szkripal-ügy: hatvan orosz diplomatát küldenek haza

Hír TV

2018. március 27., kedd 22:14, frissítve: kedd 22:54

Világszerte több mint hatvan orosz diplomatát küldenek haza, hogy az angliai kémmérgezést megtorolják. Magyarország egy diplomatát küld haza. Az oroszok tagadják, hogy bármi közük volt a Szergej Szkripal és lánya elleni támadáshoz, ezért diplomáciai válaszlépéseket terveznek minden kiutasító ország ellen.

Nemzetközi koalíció alakult Oroszországgal szemben: eddig több mint húsz ország, köztük több uniós tagállam jelentette be, hogy a Szkripal-ügy miatt orosz diplomatákat utasítanak ki.

Az ügynököt és lányát március elején mérgezték meg az angliai Salisbury városban. A férfi korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, majd tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. London szerint Moszkva a felelős, az idegméreg is az oroszoktól származik. A vádakat Oroszország visszautasítja. Az ügy miatt a két ország kölcsönösen kiutasított huszonhárom diplomatát, a nyugati országok pedig a britek mellé álltak.

Ez a lépés válasz Oroszországnak, amiért harcászati vegyi fegyvert vetett be Nagy-Britanniában, szövetségeseinkkel, több tucat uniós és NATO-országgal együttműködve hoztuk meg. E lépéssel biztonságosabbá tettük az Egyesült Államokat, megnehezítettük Oroszországnak, hogy amerikaiak után kémkedjen, és titkos műveleteket hajtson végre, hogy az amerikai nemzetbiztonságot fenyegethesse – mondta a Fehér Ház szóvivője, Raj Shah.

Washington hatvan orosz diplomatát utasított ki, köztük az orosz ENSZ-misszió New York-i nagykövetségén dolgozó hírszerzőket, és bezáratja a seattle-i orosz konzulátust.

Magyarország egy a budapesti orosz nagykövetségen dolgozó diplomatát utasított ki, a személyéről a magyar hírszerzés döntött.

Ez olyan ügy, amely kétségkívül nem segíti az Európai Unió és Oroszország együttműködésének újraindítását, nyilván nem segíti a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok kedvező irányú haladását. Mi azonban a NATO és az EU tagjaként ilyenkor természetesen mindig szolidaritást vállalunk a szövetségeseinkkel – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ausztrália kedden egy hetet adott két orosz diplomatának az ország elhagyására. Ez volt az első, hogy vegyi fegyvert vetettek be Európában a második világháború óta. Megtervezett gyilkossági kísérlet volt, szégyenletes támadás az Egyesült Királyság ellen, a jogállam ellen. Teljes mértékben elítéljük – jelentette ki Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

Az ausztrál külügyminiszter felvetette a labdarúgó-vb bojkottját is. A világbajnokság az egyike terepe lehet a további lépéseknek – mondta Julie Bishop.

Az orosz diplomácia első embere zsarolásnak tartja a nemzetközi fellépést, és tiltakozik a britek „oroszellenes” politikájával szemben.

Kétségtelen, hogy válaszolunk, mert senki nem hajlandó tolerálni ilyen durva viselkedést, mi sem – reagált Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Moszkva korábban már felajánlotta, hogy együttműködik az ügy kivizsgálásában, ugyanakkor kézzelfogható bizonyítékokat követel. Ahogy Ausztria is. Bécs egyelőre nem utasít ki egyetlen orosz diplomatát sem, megvárja a mérgezési ügy tisztázását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!