2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 22:45

Szkripál lánya szerencsésnek érzi magát, mert él

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 13:08, frissítve: csütörtök 13:13

A többi között ezt mondta Julija Szkripal első nyilatkozatában. A márciusban megmérgezett kettős ügynök lánya és apja továbbra is egy titkos helyen tartózkodik.

Julija Szkripalt apjával együtt márciusban megmérgeztek. A rendőrségen keresztül vette fel a kapcsolatot Reutersszel, hogy nyilatkozatot tegyen.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy mindketten túléltük ezt a merényletkísérletet. Nem akarom részletezni, de a klinikai beavatkozás fájdalmas és lehangoló. Felépülésünk lassú és nagyon fájdalmas volt. (...) Hálás vagyok a Salisbury kórház csodálatos személyzetének, (...) és szeretettel gondolok azokra, akik a támadás napján segítettek nekünk az utcán. Április 9-én engedtek ki a kórházból, (...) az életem a feje tetejére állt - mondta Julija Szkripal, aki a támadás után húsz napig volt kómában.

Azt közölte, apja teljes gyógyulását szeretné segíteni, viszont Oroszország nagy-britanniai nagykövetsége által felajánlott segítségből továbbra sem kér. Azt viszont reméli, egy nap majd hazatérhet.

Szergej Szkripalt múlt pénteken engedték ki a kórházból. A 66 éves éves férfi az orosz katonai hírszerzés, a GRU ezredese volt, de dolgozott a brit külső hírszerzésnek, az MI6-nek is. Egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában nyolc éve, állampolgárságot is kapott.

Mindketten egy titkos helyen tartózkodnak a szigetországban.

A londoni kormány gyilkossági kísérletnek tartja a novicsok nevű idegméreggel elkövetett támadást, és Moszkvát tartja felelősnek érte. Az orosz kabinet azonban határozottan tagadja, hogy közük lenne az ügyhöz, és azt a britek által megrendezett akciónak tartja. Júlia Szkripál mostani nyilatkozatáról a Kreml szóvivője annyit mondott, hogy azt kényszer alatt tette.

Az ügyből nemzetközi diplomáciai csatározás lett. A britek 23, hírszerzési tevékenységgel vádolt orosz diplomatát utasítottak ki, további 26 ország csatlakozott a lépéshez. Moszkva diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő külföldi intézmények bezárásával válaszolt.

De nem csak a Szkripal-ügy mérgezi a brit-orosz kapcsolatokat. A brit médiahatóság hétfőn három vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy a szerintük orosz kormánypropagandát közvetítő RT tévéadó megsértette-e a pártatlan tájékoztatás szabályait.

Nem kételkedünk abban, hogy itt a brit szabályozó újabb kísérletéről van szó, hogy korlátozza a Nagy-Britanniában tevékenykedő orosz médiát. Az ok nyilvánvaló: az orosz médiumok a londoni kormánynak kényelmetlen tényeket közölnek. Az orosz sajtót azzal az ürüggyel korlátozzák, hogy nem felel meg bizonyos alapelveknek. Ezek a lépések tökéletesen illeszkednek a Nagy-Britannia által kezdett oroszellenes kampányba - nyilatkozta az orosz külügyminisztérium szóvivője, MAria Zakharova.

Moszkva attól tart, hogy az RT-től végső esetben elveszik a sugárzási jogát. Ezért az orosz külügyminisztérium kemény válaszlépést ígért a brit médiumokkal szemben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!