2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Szíriai forgatókönyv Kelet-Ukrajnában?

2015. február 22., vasárnap 12:34, frissítve: hétfő 11:52

Az ukrán elnök szerint a szíriai polgárháborúhoz hasonlít a helyzet Kelet-Ukrajnában, a volt ukrán elnök viszont a jelenlegi kijevi vezetést vádolja a konfliktus kirobbantásával. Közben Kelet-Ukrajnában a szakadárok beleegyeztek abba, hogy visszavonják nehézfegyvereiket a frontról, ami a tűzszünet egyik feltétele volt. Az ukrán hadsereg és a szakadárok több mint 190 hadifoglyot is kicseréltek.

Az éj leple alatt találkozott az ukrán hadsereg a szakadárokkal Luhanszk megye keleti részén, hogy kicseréljenek több mint 190 hadifoglyot. Ez a minszki tűzszünet első feltétele, ami teljesült. Kelet-Ukrajnában a szakadárok abba is belegyeztek, hogy két héten belül visszavonják nehézfegyvereiket a frontvonalról. Ennek ellenére a harcok továbbra is folytatódnak. Az ukrán hadsereg szerint az oroszbarát szakadárok egy tucat támadást hajtottak végre az éjjel.

Az ukrán elnök szerint a helyzet a szíriai polgárháborúra hasonlít. „Az ellenség továbbra is Ukrajna destabilizálására játszik. Nem kell neki Doneck vagy Luhanszk. Az ellenség fő terve az, hogy a szíriai forgatókönyv valósuljon meg, ahol úgynevezett lázadók megszálló erők segítségével destabilizálják az országot” – véli Petro Porosenko.

Viktor Janukovics a jelenlegi kijevi vezetést vádolja a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbantásával. A volt ukrán elnök Oroszországban adott interjút, ahova azután menekült, hogy egy évvel ezelőtt a Majdan téri tüntetőkre lövetett. Janukovics ellen nemzetközi körözés van érvényben korrupció miatt. „A jelenlegi ukrán vezetést félt az emberek negatív reakciójától, attól, hogy nem választják meg őket. A háborút azért indították, hogy kizárják az ellenszegülő embereket a politikai folyamatból. Ezt részben sikerült elérniük, hiszen az Ukrajna délkeleti részén élők többsége nem vett részt a voksoláson” – közölte a volt ukrán elnök.

Oroszország hetekkel Janukovics menekülését követően szakította el a Krím félszigetet Ukrajnától, majd harcok kezdődtek Kelet-Ukrajnában. A konfliktus áldozatainak száma már a hatezret közelíti.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!