2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Szír–észak-koreai–kínai–orosz összefonódás a vegyi fegyverek körül

Hír TV

2018. február 28., szerda 23:23

Az elmúlt 5 évben legalább negyvenszer vásárolt vegyi fegyverek készítéséhez szükséges összetevőket Szíria Észak-Koreától – a vádak egy kiszivárgott ENSZ-jelentésben szerepelnek. A szállításban kínai cégek segíthettek, az Aszad-rezsim viszont szinte biztosan Oroszországtól kapott engedélyt a fegyverek bevetésére. Szíriában most éppen tűzszünetnek kellene lennie, de folyamatosak a harcok.

Felesleges volt tűzszünetet hirdetni az észak-szíriai Gútában. Az orosz támogatást élvező szír hadsereg folyamatosan lövi az ellenzéki települést. Akkor is, amikor elvileg a lakosságot kellene hagyniuk menekülni.

„A tűzszünet értelme az lenne, hogy szünet legyen a vérontásban. De egy ilyen időszakot mindenki arra használ, hogy újra felfegyverezzék magukat, erőt gyűjtsenek, aztán újult erővel kezdjék a harcokat” – mondta egy damaszkuszi nő.

Az orosz–szír koalíciónak tavaly Aleppóban ugyanez volt a forgatókönyve: a tűzszünetek között addig lövik a várost, amíg csak néhány ezer civil marad életben, akiket aztán látványosan lehet hagyni menekülni. Az oroszok most is azt állítják: ők betartanák a tűzszünetet, de a lázadók nem. Tehát orosz logika szerint a lázadók azt akadályozzák, hogy a saját embereik utánpótláshoz jussanak.

„Oroszország a szír kormánnyal együtt humanitárius folyosókat nyitott Gúta keleti részén. A folyosók használhatósága attól függ, hogy a milicisták és a támogatóik meddig fogják akadályozni a segítség eljuttatását a városba. Az amerikai koalíció az, amely korlátozza a humanitárius segítségnyújtást” – mondta Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Az oroszok egy készülő ENSZ vegyifegyver-jelentés miatt aggódhatnak. Már tavaly bebizonyosodott, hogy az Aszad-rezsim rendszeresen lövi vegyi fegyverrel a lakosságot. Legutóbb egy hete, Gútában merült fel, hogy vegyi támadás történt. Az ENSZ most derítette ki, hogy Aszadék Észak-Koreától vásárolták a vegyi fegyverek összetevőit. 2012 óta 40-szer szállítottak nekik.

„Oroszországnak azt kellett volna biztosítani, hogy Szíria megsemmisítse a vegyi fegyvereit. Vagy ha ezt nem, akkor legalább azt, hogy Szíria ne vesse be a vegyi fegyvereket a lakosság ellen. Nem azt mondjuk, hogy Oroszország volt felelős a vegyi fegyverek bevetéséért. Ugyanakkor semmi jelét nem láttuk, hogy az bármit tettek volna, hogy megakadályozzák” – mondta Robert Wood, amerikai ENSZ-diplomata.

Az ENSZ Szíriában dolgozó észak-koreai katonákat is azonosított. Ők a hivatalos verzió szerint sportedzők, akik továbbképzésen vesznek részt Szíriában. A szomszédos Irak ellen egyébként a vegyi fegyverek birtoklásának a gyanúja is elég volt a 2003-as háború megindításához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!