2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Szigorítják a Phenjannal szembeni szankciókat

Hír TV

2018. január 17., szerda 13:00, frissítve: szerda 13:27

Az ENSZ biztonsági tanácsa által korábban megszabottnál szigorúbb szankciókat helyeztek kilátásba Phenjannal szemben az észak-koreai válságról Vancouverben tárgyaló országok képviselői. A résztvevők arról határoztak, hogy addig kell fenntartani a nyomást, amíg Észak-Korea bele nem egyezik a tárgyalásokba.

20 ország külügyi vezetője áll össze közös fotóra Vancouverben. Azért találkoztak a kanadai városban, hogy Észak-Koreáról tárgyaljanak. A találkozón a résztvevők támogatásukról biztosították az Észak- és Dél-Korea közötti párbeszédet abban a reményben, hogy elvezet a régióban keletkezett feszültség tartós csökkentéséhez. Ugyanakkor újabb, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által korábban meghozottaknál szigorúbb szankciókat is kilátásba helyeztek.

– Az Egyesült Államok mindig is nyitott volt a világos üzenetváltásokra, amelyek Észak-Korea és köztünk zajlottak. Világos üzenetekre Észak-Korea felé, hogy készen állunk a komoly tárgyalásokra. Az észak-koreaiak tudják, hogy csatornáink nyitottak, és tudják hol találnak minket. Észak-Korea fenyegetéseinek hosszú távú megszüntetése elengedhetetlen és szükséges jele annak, hogy az ország vezetői hajlandók annak a helyzetnek a diplomáciai rendezésére, amelyet maguk teremtettek. Nemzeteinknek továbbra is egységesnek kell maradniuk a tartós nyomásgyakorlásban, ameddig Észak-Korea konkrét lépéseket nem tesz, és végleg el nem éri az atommentességet – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

Rex Tillerson szerint az amerikaiaknak mérlegelniük kell egy háború lehetőségét, ha Phenjan folytatja nukleáris programját. Moszkva és Peking szerint a hidegháborús gondolkodást tükrözi a nyugati hozzáállás. Élesen bírálták egyben a vancouveri találkozót, amelyről a szervezők azt követően határoztak, hogy Észak-Korea novemberben tesztelte eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját.

– Az Egyesült Államok és Kanada mint a konferencia szponzorai az ENSZ-parancsnokság résztvevő országainak nevében tartottak megbeszélést, ami teljes mértékben hidegháborús mentalitásra utal. Ez csak megosztottságot gerjeszt a nemzetközi közösségen belül, és tönkreteszi azokat a közös erőfeszítéseket, amiket a koreai félsziget nukleáris ügyeinek helyes kezelése érdekében teszünk. Megszervezni egy találkozót a koreai félsziget nukleáris kérdéseinek két főszereplője nélkül nem segíti elő a helyes megoldást. A nukleáris ügyek kezelésére és megoldására a fő csatorna a hatpárti egyeztetés keretrendszere és az ENSZ Biztonsági Tanácsa – mondta Lu Kang kínai külügyi szóvivő.

A japán külügyminiszter arra intette a világ országait a vancouveri tanácskozáson, hogy ne hagyják magukat becsapni Észak-Korea legutóbbi, a dél-koreai téli olimpia előtt indított mosolyoffenzívájától. Közben a szigetország egy állami televíziós csatornája téves riasztást adott ki egy újabb észak-koreai rakétakilövéssel kapcsolatban.

A riasztást csak a csatorna weboldalán és az előre regisztrált okostelefon-használók készülékein küldték szét, azonban öt perccel az üzenet elküldése után elnézést kértek a hibáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!