2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Százezrek maradtak áram nélkül, akadozik a közlekedés

Hír TV

2018. március 8., csütörtök 10:33, frissítve: csütörtök 10:39

A légi és a szárazföldi közlekedés is akadozik az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, ahova egy héten belül már a második hóvihar csapott le. A térségben 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az ítéletidő a hétvégén újabb viharral folytatódhat.

Ritka időjárási jelenséget figyelhettek meg az Egyesült Államok hóvihar sújtotta északkeleti részén: az úgynevezett hóvillám ugyanúgy égzengéssel és villanó fényjelenséggel jár, mint esős időben a hagyományos dörgés és villámlás. Ehhez az kell, hogy a talajhoz közeli légréteg a fölötte lévőknél melegebb legyen – de még elég hideg a havazáshoz.

Legsúlyosabban a Massachusetts és Delaware államok közti térséget érinti az ítéletidő. Az egy héten belül már a második hideghullám összesen 60 millió embert érint – közülük mintegy 100 ezernek a lakásában még áram sincs.

„Múlt péntek óta vagyunk áram nélkül. Fűtésünk csak tegnap este óta van. Egy barátunk adott nekünk egy kis generátort, ami elég ahhoz, hogy üzemeljen a bojler és legyen egy kis meleg a lakásban. Azt mondták, a hétvégén már lesz áram. De ezt még az előző vihar után, a mostani előtt mondták. Úgyhogy nem tudom” – mondta Karen Brown New York-i lakos.

A szünet nélkül szakadó hó a parkoló autókat pár óra alatt betemeti, a közlekedőket pedig lassítja. De az sincs könnyebb helyzetben, aki repülővel utazna el a térségből. A New Jersey-i Newark Liberty reptér futópályáját hókotrókkal takarítják, a repülőgépeket pedig speciális forró folyadékkal jégtelenítik.

A járatok felét még így is törölni kellett – ahogy a New Yorkot kiszolgáló másik két nagy légikikötőben is. „Idejöttem hajnalban a fél 4-es géphez, amit töröltek. Úgyhogy most várom a fél 9-es járatot, de szerintem az is ki fog maradni” – mondta egy pórul járt utas.

„Törölve” – ez az információ fogadja azoknak a többségét is, akik New Yorkban vonatra szállnának. „Munkából jövök. A buszpályaudvarra mentem, ahogy általában szoktam. Törölték a buszokat. Most idejöttem, és sokkot kaptam: a vonatokat is törölték. Most fogalmam sincs, hogyan jutok haza” – mondta egy férfi.

A téli vihar nemcsak havat hozott az Egyesült Államok északkeleti partvidékére: Massachusetts államot árvíz sújtja, a tengerparti házakat ráadásul még a hatalmasra duzzadt hullámok is veszélyeztetik.

Az előrejelzések szerint a térségre vasárnap újabb vihar csaphat le.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!