2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Szabadlábon Puigdemont

Hír TV

2017. november 6., hétfő 13:26, frissítve: hétfő 15:10

Feltételesen szabadlábra helyezte egy belga bíró a leváltott katalán elnököt és négy miniszterét, addig, amíg nem döntenek kiadhatóságukról.

„Szabadon és óvadék nélkül” – így kommentálta Carles Puidgemont Twitter oldalán belgiumi őrizetbe vételét, majd szabadon bocsátását. A leváltott katalán elnök és négy volt minisztere önként jelentkezett a rendőrségen, miután a spanyol bíróság európai elfogatóparancsot adott ki ellene. A katalán vezetők a belga vizsgálóbíró döntés értelében engedély nélkül nem hagyhatják el Belgiumot, a hatóságok által ismert helyen kell tartózkodniuk és minden idézésen meg kell jelenniük.

„A következő lépés itt, Brüsszelben lesz, egy tárgyalást megelőző meghallgatás formájában, ahol egy bíró dönti el, hogy az érintetteknek Spanyolországba kell-e menniük, vagy sem, függetlenül attól, hogy az európai elfogatóparancsot végrehajtják-e. A határozat ellen fellebbezést lehet benyújtani, így most meg kell várnunk ezt a döntést” – nyilatkozta a belga ügyészség szóvivője.

A spanyol ügyészség a többi között zendüléssel vádolja a katalán vezetőket, mert tevékenyen részt vettek abban, hogy a barcelonai parlament két hete elfogadta a tartomány függetlenségéről szóló nyilatkozatot és egyoldalúan kikiáltották az elszakadást Spanyolországtól.

 

Az Európai Bizottság továbbra sem vállal szerepet a katalán ügyben, spanyol belügynek tekintik.

„Valóban, ez egy európai eljárás a tagállamok bíróságai között, de az Európai Bizottságnak nincs szerepe az európai elfogatóparancs alkalmazásában, hiszen ez egyértelműen a hatalmi ágak elválasztásához kapcsolódik” – fogalmazott Margaritisz Szkínasz, az Európai Bizottság szóvivője.

A katalán vezetők a meghallgatása jövő héten lesz, a fellebbezések miatt azonban akár három hónapig is elhúzódhat a kiadatási eljárás.

A leváltott katalán elnököt a belga szövetségi ügyészség épületében hallgatták meg vasárnap, 15 órán keresztül. Puigdemont egyébként folytathat politikai tevékenységet, az ügyészség ezt engedélyezte számára, ami azért fontos, mert részt akar venni a decemberi katalóniai választásokon.

Az öt szakadár politikus – bírósági engedély nélkül – nem hagyhatja el az országot, és tizenöt napon belül meg kell jelenniük a bíróságon.

Élő bejelentkezés Brüsszelből 12 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!