2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Stratégiát váltott Donald Trump a kereskedelmi háborúban

Hír TV

2018. június 28., csütörtök 12:36, frissítve: csütörtök 12:56

Vámintézkedések helyett befektetési tilalommal védené az amerikai kormányzat a szellemi tulajdont. Donald Trump kereskedelmi háborúja ugyanis eddig csak annyit hozott a konyhára, hogy a nagy amerikai márkák Európában és Ázsiában terveznek termelési központot létrehozni, hogy ne szoruljanak ki a piacról, az Egyesült Államok pedig így könnyen elszigetelődhet.

Stratégiát váltott Donald Trump a kereskedelmi háborúban. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyanis attól tart, hogy az Egyesült Államok vesztesként fog kikerülni a Kínával szemben indított csatában, ezért újabb intézkedéseket lengettek be. Védővámok helyett befektetési tilalmat helyeztek kilátásba. A 25 százaléknál nagyobb kínai tulajdonnal rendelkező cégeknek egyszerűen nem engednék meg, hogy az amerikai technológiai szektorba fektessenek.

Az új törvénnyel hatékonyabban tudnák védeni az amerikai szellemi tulajdont. Lapinformációk szerint a pénzügyminisztérium ezután visszavenne az újabb, tervezett fenyegető vámintézkedésből. A kínai kormány üzent, hogy figyelemmel követik a készülő amerikai törvényt.

„Kína mindig is a globális befektetési környezet javításán fog dolgozni, és a kereskedelmi szabályok liberalizációján, nem szeretnék politikai felhangokat vinni a kereskedelembe” – magyarázta a külügyminisztérium szóvivője.

A védővámokkal lábon lőheti magát az amerikai kormány. A Harley Davidson, a Levi's, a Bourbon Whisky máris menekülőútvonalakat keresnek és európai, és ázsiai termelési központokat hoznának létre, hogy az ottani piacokról ne szoruljanak ki.

„Nagyon valószínű, hogy Thaiföldön is gyártani fognak Harley Davidson motorokat” – büszkélkedett az egyik thaiföldi kereskedő, aki már tárgyal az amerikai központtal.

Az acél és alumínium termékekre kivetett védővámokkal az amerikaiak egyszerre tervezték kiszorítani a német autókat és a kínai termékeket az amerikai piacról. Az intézkedéssel azonban inkább egységbe kovácsolták az Európai Uniót és Kínát. Brüsszel és Peking már új szabályokon kezdett el dolgozni, hogy bővíteni tudjanak a kereskedelmi forgalmon. Amerika pedig így könnyen magára maradhat a kereskedelmi háborúban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!