2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Soltész: A kormány minden segítséget megad

2016. november 19., szombat 19:41, frissítve: szombat 19:53

A múltban is segített és a jövőben is mindent megtesz a magyar kormány a határon túli magyar egyházi iskolák megmaradásáért – ígérte az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós erről Gyimesfelsőlokon, az Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett katolikus líceum ünnepségén beszélt. Ez az iskola sok moldvai csángó magyar gyermeknek az egyetlen lehetőség arra, hogy anyanyelvén tanuljon.

Több száz csángó magyar fiatal énekelt együtt a gyimesfelsőloki szentmisén. Az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium ünnepi miséjén bemutatták Árpád-házi Szent Erzsébet néhány csontból álló ereklyéjét is, amit ezután az iskola kápolnájában őriznek. Az ereklye eredetiségét a bécsi bíborosi érsek egy latin nyelven írott tanúsítvánnyal és bíborosi pecséttel igazolta.

„Annyi megtévedt ember van ezen a világon, ideje, hogy a szenteket visszahívjuk az életünkbe, különösen azokat, akik kitűntek emberségből, istenszeretettel, hittel. Itt van a mi szent Erzsébetünk, ő hercegasszony volt, a Türingiai őrgrófnak a felesége. A kórházakban úgy dolgozott, mint bármelyik nővér, súlyos betegeket ápolt, rengeteg élelemmel látta el a szegényeket, koldusokat” – fogalmazott Berszán Lajos gyimesközéploki római katolikus plébános, iskolaalapító.

A gyimesfelsőloki katolikus iskolában több száz gyimesi illetve moldvai csángó magyar gyermek tanul, nekik ez az egyetlen esélyük arra, hogy anyanyelven végezhessék el a középiskolát.

„A magyarság megmaradásáért nagyon sokat tesznek azok az iskolák, amelyek szerte a Pártiumban, Erdélyben, Székelyföldön és itt, a gyimesi völgyben is működnek. És hát az utóbbi időben végképp azt látjuk, hogy sok-sok támadás éri ezeket az iskoláinkat, holott mindez jogtalan, holott mindez érthetetlen, éppen ezért nagyon fontos, hogy kiálljunk mi, a magyar kormány mindazokért a vezetőkért, akik ezeket az iskolákat segítik” – hangsúlyozta az eseményen Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A szentmisén az erdélyi magyar egyházi iskolák megmaradásáért imádkoztak, és a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium meghurcolt vezetőiért mondtak imát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!