2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Sinzó tagad az okirat-hamisítás ügyében

Hír TV

2018. március 14., szerda 10:56, frissítve: szerda 12:00

Tagadja a japán kormányfő, hogy köze lenne a pénzügyminisztériumában kirobbant korrupciós botrányhoz. A gyanú szerint a miniszterelnök neje elintézte egy barátjának, hogy a piaci ár tizedéért jusson állami földterületekhez. Abe és felesége nevét azonban a pénzügyi tárca dolgozói eltüntették az ügyletről szóló iratokból.

Ez a helyzet megingatta az egész kormányba vetett bizalmat. Kormányfőként felelősnek érzem magam. Szeretnék elnézést kérni minden japántól – Abe Sinzó japán miniszterelnöknek hétfőn azért kellett bocsánatot kérnie, mert kiderült: pénzügyminisztériuma dokumentumok meghamisításával akart elkenni egy korrupciós botrányt.

De ennyivel valószínűleg nem ússza meg: a dokumentumokból ugyanis éppen az ő és felesége nevét tüntették el. A gyanú szerint a kormányfő neje, Abe Akie személyesen intézte el, hogy iskolaigazgató barátja nagyon olcsón jusson hozzá egy oszakai telekhez, ahol általános iskolát építhet.

Az állami tulajdonú földet a piaci ár alig több mint tizedéért vehette meg az oktatási intézmény vezetője. Abe Sinzó következetesen tagadja, hogy nejének bármi köze lett volna a kedvezményes földvásárláshoz.

Megkérdeztem a feleségem, és azt mondta, nem mondott ilyet, nem kérte, hogy hagyják jóvá a földeladást. Nem a nejem volt a felelős az iskola alapításáért, úgyhogy természetesen nem is tehette volna ezt meg – mondta a japán miniszterelnök.

Az iskolának Abe Akie lett volna a tiszteletbeli igazgatója, de a botrány kirobbanása után a japán first lady minden kapcsolatot megszakított az oktatási intézménnyel, aminek vezetőjét azóta le is tartóztatták.

A korrupciós botrányba a kormánytagok közül egyelőre csak egy pénzügyminisztériumi tisztviselő bukott bele, maga a tárcavezető Aszo Taro nem – de elmondása szerint abban azért nem biztos, hogy még a helyén lesz a jövő heti G20-as pénzügyminiszteri csúcstalálkozón.

A részvételem teljes mértékben a parlamenti helyzettől függ – jelentette ki a japán pénzügyminiszter.

Elemzők szerint a miniszterelnök ameddig lehet, megtartja a posztján Aszo Tarót. Egyrészt azért, mert addig sem őt és feleségét támadják; másrészt pedig azért, mert Aszo párton belüli befolyására nagy szüksége lesz szeptemberben, amikor a kormányzó liberális demokraták új elnököt választanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!