2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Seselj: Orbán a követendő példa

2016. április 22., péntek 11:25

A szavazatok több mint felét megszerezheti a jobboldali szerb kormánypárt a hétvégi, előre hozott választáson. A miniszterelnök eleve azért rendelte el a szavazást, mert a felmérések szerint erősíteni tudja a hatalmát. A szélsőjobboldali Vojislav Seselj szerint Szerbiának azt a politikát kell követnie, amelyet Orbán Viktor képvisel Magyarországon.

Saját hatalmát szeretné bebetonozni a szerb jobbközép. A miniszterelnök, Aleksandar Vucic és pártja tízezer szavazó előtt zárta a kampányt Belgrádban. A kormányfő azért rendelt el előre hozott választást két év kormányzás után, mert a felmérések szerint pártja az eddiginél is nagyobb többséggel fog nyerni. A jobboldali kampányüzenet a szokásos: mindenki Szerbiát támadja, meg kell védeni az országot. „Csak egy erős Szerbia képes lemosni magáról, orosz barátaink segítségével, a népirtás vádját az ENSZ-ben. Megvédjük az országot az ENSZ-ben, ahogy megvédtük magunkat Horvátországgal szemben is, amikor a határt akarta módosítani. Szerbia csatákat nyer, és ezt folytatjuk” – szónokolt Aleksandar Vucic miniszterelnök.

Felmérések szerint a kormánypárt a szavazatok több mint felét megszerezheti. Ettől függetlenül a tervek szerint fenntartja a koalíciót az EU-párti szocialistákkal, hogy folytatni tudják az uniós integrációt. „Először jussunk be az Európai Unióba. Aztán majd ha olyan rossz nekünk ott, akkor kiléphetünk. Nem vagyunk Norvégia vagy Svájc, hogy megengedhessük magunknak, hogy az EU-n kívül maradunk. Szerbia jövője Európában van” – kampányolt Ivica Dacic, a szocialisták vezetője.

A felmérések szerint ők 10-12 százalékra számíthatnak, de az kérdés, hogy rajtuk kívül más uniópárti szervezet is bejut-e a parlamentbe. A harmadik helyre a Hágában az idén felmentett Vojislav Seselj szélsőjobboldali pártját várják. Ő ellenzi az EU-tagságot, és Oroszországgal mélyítené el a kapcsolatokat. Példaképének ebben az illiberális Orbán Viktort tartja. „Magyarországnak nagyon intellektuális miniszterelnöke van, Orbán Viktor, aki pontosan látja, hogy milyen hátrányokkal jár az európai tagság, és néha nyíltan fenyegetőzik a kilépéssel” – dicséri a magyar miniszterelnököt a népirtás vádja alól márciusban felmentett szélsőjobboldali vezető.

Szerbiában vasárnap lesz választás, addig kampánycsend van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!