2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Semmi kikapcsolódás, csak a Kedves Vezető

Hír TV

2017. december 18., hétfő 10:42, frissítve: hétfő 10:54

Kim Dzsongil halálának hatodik évfordulójára emlékeztek Észak-Koreában. A katonás fegyelemben megtartott állami megemlékezés idejére bezártak az éttermek, és minden más kikapcsolódási lehetőséget is megszüntettek. Japán és Dél-Korea közben egymással ellentétes üzeneteket küldtek az őket rakétatámadással és atomcsapással fenyegető Phenjannak.

Hosszú, tömött sorokban járultak az észak-koreaiak Kim Dzsongil phenjani szobrához, hogy koszorút vagy virágot helyezzenek a hat éve elhunyt Kedves Vezető emlékművének lába elé.

A szokás szerint katonás rendben és katonák részvételével megtartott megemlékezésen több ezren hajtottak együtt fejet Kim Dzsongil előtt. Az apját, Kim Ir Szent követő diktátor 1993-tól irányította Észak-Koreát, egészen 2011. december 17-ig, amikor szívrohamban elhunyt, a kommunista állam hivatalos jelentései szerint.

„Hat év telt el azóta, hogy Kim Dzsongil elment. Vég nélkül a tábornokra gondolva idejöttem a szobrához. Itt rójuk le a tiszteletünket a két elhunyt vezető, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil szobra előtt. Ismét megesküszünk, hogy még jobban elkötelezzük magunkat Kim Dzsongun vezetése mellett” – fogalmazott egy megemlékező.

Az észak-koreai állami sajtó napok óta Kim Dzsongilről szóló dokumentumfilmekkel és cikkekkel árasztja el a lakosságot. A kikapcsolódási lehetőségek viszont megszűntek az évforduló napjára, még az éttermeket is bezárták a hatóságok, hogy mindenki csak az emlékezésre és a gyászra koncentráljon.

Békés és ellenséges üzenetek

A szomszédos országokat és már az Egyesült Államokat is rakétatámadással és atomcsapással fenyegető Észak-Korea békés és ellenséges üzenetet is kapott az évfordulón.

Dél-Korea külügyminisztere azt mondta, hazája fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy diplomáciai megoldást találjon a konfliktusra, és visszaültesse Phenjant a tárgyalóasztalhoz.

Japán védelmi minisztere viszont tűrhetetlennek nevezte az észak-koreai provokációkat, és azt hangsúlyozta, hogy a katonai fenyegetés miatt nagy szükség van a japán védelmi erők és a szövetséges amerikai haditengerészet együttműködésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!