2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Robbanás történt? Kritikus szakaszába ért a tengeralattjáró utáni kutatás

Hír TV

2017. november 23., csütörtök 13:03, frissítve: csütörtök 14:13

Különös zajt észleltek az eltűnt argentin tengeralattjáró utolsó ismert pozíciója környékén. Akár robbanás is történhetett, de ezt a haditengerészet nem erősítette meg. Közben kritikus szakaszhoz érkezett a keresés, hamarosan teljesen elfogyhat az oxigén a járműből.

2014-ben még ünnepelt a San Juan tengeralattjáró legénysége, amikor a jármű ismét szolgálatba állt, a kötelező karbantartási szerviz után. A tengeralattjárót most egyre elkeseredettebben keresik az argentin hatóságok, miután egy héttel ezelőtt eltűnt az Atlanti-óceánban.

A kutatás most kritikus szakaszba ért, mivel a szakértők számításai szerint hamarosan elfogyhat az oxigén a tengeralattjáróból. „Folytatjuk a keresést. Most kritikus fázishoz értünk, mert ez a hetedik nap, és már ennyi ideje nem tudtak a felszínre jönni, hogy gondoskodjanak az oxigén-utánpótlásról” – közölte Enrique Balbi kapitány, a haditengerészet szóvivője.

Közben történt valami, amiből akár ki is derülhet, mi történt a szerencsétlenül járt tengeralattjáróval. „Szerda reggel egy olyan zajt észleltek, amely a tengeralattjáró utolsó rögzített pozíciója felől érkezett. Ez a hidroakusztikus anomália egybeesik azzal a pozícióval, ahol utoljára létesítettünk műholdas telefonkapcsolatot a jármű parancsnokával” – tette hozzá a kapitány.

Azt azonban újságírói kérdésre nem volt hajlandó megerősíteni az argentin haditengerészet szóvivője, hogy robbanás okozhatta a különös zajt.

A keresésben az argentinokat több mint egy tucat ország segíti kutatóhajókkal és -repülőgépekkel, köztük az Egyesült Államok is, és immár Oroszország is küldött egy felderítőhajót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!