2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Rendőri rasszizmus: gyertyás felvonulással tüntettek

,

2015. március 9., hétfő 12:15, frissítve: hétfő 12:37

Gyertyás felvonulással tüntettek az amerikai Wisconsinban több százan a rendőri rasszizmus ellen. Az állam fővárosában péntek este lőtt le egy fehér rendőr egy fegyvertelen fekete fiút. A hétvégén volt az 50 évvel ezelőtti alabamai véres vasárnap évfordulója is. Fél évszázada is fekete jogvédők voltak a rendőrök áldozatai. Barack Obama a helyszínen beszélt, azt mondta: nem érti, miért nem változott semmi fél évszázad alatt.

A feketék élete is számít – ezzel a szlogennel vonultak a tüntetők Wisconsinban, ahol péntek éjjel lőtt agyon egy fehér rendőr egy fegyvertelen fekete fiút. A 19 éves tinédzser elmenekült az igazoltató rendőr elől, és befutott egy házba, aztán fejbe verte az utána rohanó rendőrt. Az egyenruhás ekkor lőtte agyon. „Tony vidám srác volt, a tanárai se értik, hogy mi történt. Suli után szerzett munkát, egy boltban dolgozott, mindig kedves volt a vásárlókkal is” – mondta egy szomszéd.

A gyilkosság utáni napon több százan tüntettek a rendőri erőszak ellen. Megemlékezés volt a Missouri állambeli Fergusonban is, ahol tavaly történt hasonló eset. Ott azóta már felmentették azt a fehér rendőrt, aki a fegyvertelen fekete tinédzsert megölte. „Az áldozat fegyvertelen volt, ami azt jelenti, hogy most egy bonyolult és kiterjedt nyomozás indul. A rendőröket minden államban arra képzik ki, hogy a legkisebb arányú, nem halálos erő alkalmazásával lépjenek fel. Most ebből a szempontból is vizsgálnunk kell az ügyet” – mondta a wisconsini nyomozás vezetője.

A rendőröknek azért kínos az eset, mert épp a hétvégén volt az 1965-ös alabamai véres vasárnap évfordulója. Akkor hatszáz fekete jogvédő aktivistát vertek szét ezen a hídon a rendőrök. Az 50. évfordulón több mint hatvanezer ember vonult az eredeti útvonalon, akik az ötven évvel és az egy nappal korábbi gyilkosságokra is emlékeztek. „Most, 2015-ben, fél évszázaddal az alabamai események után még mindig arról van szó, hogy kiket miként ér hátrányos megkülönböztetés, kinek miért nehezebb szavazni, vagy csak élni a saját jogaival. Hogy lehet ez, hogy ennyire kevés dolog változott?” – szónokolt az amerikai elnök, aki személyesen vezette az alabamai menetet.


Obama szerint a legfontosabb feladat, hogy gátat szabjanak a rendőri túlkapásoknak, ezért már az idén több tízezer rendőrt kameráznak be.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!