2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Rendkívüli kongresszust tartanak Cipraszék a túlélésért

2015. július 31., péntek 13:06

Szeptemberben rendkívüli kongresszust tart a Sziriza, hogy megpróbálja elsimítani a párton belüli ellentéteket, amelyeket a hitelezőkkel kötött alku váltott ki. A görög miniszterelnök jelezte, hogy ha nem lesz meg a kormányzáshoz szükséges többsége, akkor előre hozott választást írnak ki.

A görög kormányt jelenleg az ellenzék tartja életben, a parlamentben ugyanis a Sziriza több mint harminc képviselője nem támogatja a hitelezőkkel kötött alkut. Alexisz Ciprasz szerint a második világháború óta nem volt arra példa Európában, hogy egy baloldali kormányt maga a baloldal buktasson meg. „A stratégiai kérdés az, hogy van-e mód és lehetőség egy baloldali kormány fennmaradására a jelenlegi, neoliberális Európában, amely tele van előítéletekkel” – mondta Ciprasz.

A miniszterelnök megvédte a hitelezőkkel kötött alkut, amelynél véleménye szerint a jelenlegi szorongatott helyzetben jobb választás nem volt. Ciprasz a radikális baloldali tervekre úgy reagált, hogy a drachma újbóli bevezetésére vonatkozó elképzelések ugyanúgy a Nemzetközi Valutalap karjaiba kergetnék Görögországot, mert nem rendelkezik a régi-új fizetőeszköz fenntartásához szükséges tartalékokkal. „Látszólag rendelkezésünkre állt a választás szabadsága, de valójában rákényszerültünk a megszorító program elfogadására, és ez nem a mi választásunk volt” – jelentette ki.

A Sziriza központi bizottsága péntek hajnalban nagy többséggel elfogadta, hogy a kongresszust szeptemberben tartsák meg. Görögországnak augusztus 20-áig kell megállapodnia a hitelezőkkel a harmadik segélycsomag folyósításának feltételeiről, tehát Alexisz Ciprasznak még ezt is ellenzéki támogatással kell keresztülvinnie a parlamenten. A szeptemberi rendkívüli kongresszuson a kormányfő lecserélheti a pártvezetés tagjait, ám a kormányzáshoz szükséges többség akkor is elúszhat, ha koalíciós társa, a jobboldali populista Független Görögök nem áll ki mögötte, a Szirizának ugyanis 149 mandátuma van a 300 fős parlamentben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!