2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 23:40

Rendkívüli ENSZ BT-ülés a menekültáradat miatt

2015. május 6., szerda 12:25, frissítve: szerda 12:40

Rendkívüli ülést tart jövő hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa a földközi-tengeri menekültáradat miatt – a szervezet a jövőben akár erővel is felléphetne az embercsempész-hálózatok ellen. Az idén már több mint 1500 menekült vesztette életét a Földközi-tengeren.

Szerencsésnek mondhatja magát az a több mint 300 menekült, akik épségben érték el Szicília partjait – a főként szíriai, eritreai és szomáliai családokat egy járőrhajó szállította el az életveszélyes, túlzsúfolt csempészcsónakról. A menekültek érkezésük után orvosi és biztonsági ellenőrzésen estek át. „Csendes volt a tenger, a csónak fedélzetén csaknem 370 ember volt, amikor víz szivárgott a járműbe, úgyhogy veszélyes helyzetben voltak. Sikerült kimenteni mindenkit, nagyon örültek nekünk. Aránylag jó állapotban voltak, azok után, hogy mintegy 10 órát töltöttek a tengeren. Éhesek és szomjasak voltak, de nem voltak kiszáradva, és betegek sem voltak. Ez jó hír volt nekünk” – mondta egy nővér.

Egy másik Szicíliába indított csónaknak az útja viszont tragédiával végződött múlt vasárnap, sok száz lélekvesztőéhez hasonlóan. „A túlélők elmondták, hogy két külön csónakkal utaztak. Azok, akik egy száz embert szállító csónakkal érkeztek, biztonságosan célba értek. A másikon lévőknek volt egy kis problémája, mielőtt kimentették volna őket. Nem világos, mi történt, de azt mondták, a csónak egyszer csak leeresztett vagy felrobbant a napsütés miatt. Negyven ember zuhant a tengerbe, és mivel nem tudtak úszni, megfulladtak” – mondta a Mentsük meg a gyerekeket szervezet szóvivője.

A földközi-tengeri menekültáradat miatt jövő hétfőn rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A testület megvitatja az Európai Unió javaslatát, amely szerint az ENSZ akár erővel is felléphetne az embercsempészek és -kereskedők hálózatai ellen. A BT határozattervezete egyebek közt felhatalmazhatja az európai hatóságokat, hogy átvizsgálják a menekülteket szállító hajókat a nemzetközi vizeken. Az idén már több mint 1500 menekült vesztette életét a Földközi-tengeren.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!