2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Rekordmennyiségű bevándorló akart átjutni, egyikük meghalt

2015. július 29., szerda 18:05, frissítve: szerda 21:08

Meghalt egy szudáni menekült, miközben teherautóra felkapaszkodva akart átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába. A férfit elütötte egy kamion. Tegnap éjjel összesen 1500 migráns próbálkozott meg az utazásnak ezzel a veszélyes és illegális módjával. A fokozódó menekültválság miatt a francia kormány további 120 rendőrt vezényelt Calais határvárosba.

Egyre terebélyesedő sátorvárosban élnek a főként Afrikából érkezett migránsok ezrei Calais környékén, Nagy-Britanniába szeretnének eljutni. A szigetországba tartó kompokra teherautókon elrejtőzve kerülhetnek fel.

Hétfő éjszaka egyszerre 2000-en próbálkoztak ezzel, ez az eddigi rekord. Kedd éjjel 1500-an kísérelték meg ugyanezt, de egyiküket, egy szudáni menekültet elütötte egy kamion. Idén ő a kilencedik, aki átkelési kísérlet közben halt meg. A fokozódó válság kezelésére a francia kormány még több rendőrt vezényel a határvárosba.

„A kormány, amely mindig felelősségteljesen cselekedett, ismét megerősíti a határ biztonságát a Csalagútnál. Átmenetileg két egység, összesen 120 rendőr érkezik Calais-be, hogy hozzájáruljanak a helyszín biztosításához” – mondta a francia belügyminiszter.

Hozzátette: a calais-i rendőrállomány immár ötször annyi főt számlál, mint 2012-ben, amikor a jelenlegi szocialista vezetés hatalomra került. Közben megszólalt a másik érintett fél is.

Szingapúri útján David Cameron brit miniszterelnök kijelentette: kormánya vádaskodás helyett a franciákkal együttműködve kezelné a helyzetet. „Tökéletesen együtt érzek a nyaralókkal, akik nehezen jutnak be Calais-be az ottani zavaros helyzet miatt. Mindent megteszünk, hogy a franciákkal együtt dolgozva megoldjuk a válságot. Most nincs értelme ujjal mutogatni a másikra, nem hibáztatni kell a másikat, hanem együttműködni és végrehajtani az új biztonsági intézkedéseket, több pénzt küldeni oda, ahol arra szükség van, és Nagy-Britannia mindig így áll majd a dologhoz, mert tudjuk, milyen fontos ez” – mondta a brit miniszterelnök.

London csaknem tízmillió eurót ajánlott fel új kerítések építésére a Csalagút francia bejáratánál. „Megállapodtunk abban, hogy együttműködünk a migránsok visszaküldésében, különösen Nyugat-Afrikába. Azt az üzenetet küldjük, hogy nem éri meg útnak indulni, mert attól még hogy ide jönnek, nem tudnak letelepedni” – hívta fel a figyelmet a brit belügyminiszter.

A hivatalos brit adatok szerint az év első felében csak a Csalagúton keresztül közel húszezer illegális határátlépést akadályoztak meg.

Idén már több mint 150 ezer bevándorló érkezett Európába, és közel kétezren fulladtak a Földközi-tengerbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!