2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Reagáltak az újabb észak-koreai hadgyakorlatra

Hír TV

2017. december 4., hétfő 08:26, frissítve: hétfő 12:10

Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatba kezdett Dél-Korea és az Egyesült Államok. Múlt szerdán Észak-Korea újabb interkontinentális rakétát lőtt fel, amely csaknem ezer kilométer megtétele után a Japán-tengerbe zuhant. A kommunista rezsim szerint a hadgyakorlat provokáció, ennek időpontját azonban már korábban kitűzték. Közben egyre több részlet derül ki az Észak-Koreában uralkodó nehéz körülményekről.

Minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatba kezdett a dél-koreai és az amerikai hadsereg. A forgatókönyv szerint egy észak-koreai rakétatámadást szimulálnak 230 repülőgép és csaknem 12 ezer amerikai katona részvételével. A gyakorlat időpontját már korábban egyeztették, de a múlt szerdai újabb észak-koreai rakétakísérlet miatt még fontosabbá vált. Phenjan provokációnak nevezte a felkészülést, nemzetközi elemzők szerint pedig nem kizárt az sem, hogy hamarosan újabb rakétát lőnek fel.

A legutóbbi rakéta fellövése után a kommunista rezsim bejelentette, hogy legújabb fegyverükkel már az Egyesült Államok bármelyik pontját, azaz akár Washingtont is elérik. A héten ez ügyben ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A sorozatos fegyverkísérletek miatt Észak-Koreától már egyetlen komoly szövetségese, Kína is elpártolni látszik.

„Kína mindig határozottan ellenezte, hogy Észak-Korea nem veszi tudomásul az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait a nukleáris fegyverek fejlesztésével kapcsolatban, és mindig szigorúan és átfogóan alkalmazott minden ENSZ-határozatot, szó szerint. Kína továbbá minden olyan viselkedést ellenez, amely erősíti a feszültséget, ehelyett a békét és a párbeszédet szorgalmazza” – mondta Wang Yi kínai külügyminiszter.

Közben egyre több hír érkezik arról, hogy milyen körülmények uralkodnak Észak-Koreában. Japán partjaihoz egyre gyakrabban sodródnak olyan hajók, amelyekben észak-koreaiak holttestei vannak, néhány csónakban még életben lévő embereket is találtak. Észak-Korea és Japán között több mint ezer kilométer a távolság a tengeren, ennek ellenére egyre többen teszik meg a veszélyes utat. Csak novemberben 28 hajó érkezett a kommunista országból a szigetországba – egy évvel korábban mindössze négy csónakot találtak a japán hatóságok.

Az északi kommunista országban uralkodó körülményekről legutóbb a két Korea határán átszökő katona kapcsán volt szó. A fiatal férfi szervezetéből több férget távolítottak el, és számos betegség miatt kellett kezelni. Több észak-koreai menekült pedig amiatt panaszkodott, hogy a nukleáris kísérleti telepek közelében élőknél egyre gyakoribbak a daganatos megbetegedések is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!