2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

Putyin vizsgálatot akar, a britek szerint ez csak terelés

Hír TV

2018. április 4., szerda 12:53, frissítve: szerda 13:04

Oroszország kezdeményezte a Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendkívüli ülésének összehívását a brit kémmérgezés miatt. Vlagyimir Putyin szerint Oroszország tisztázni fogja, hogy nem volt közük a gyilkossági kísérlethez.

Egy hónappal a mérgezés után se tért még vissza az élet Salisburyben. A megmérgezett kém és lányának a háza, az étterem, ahol ettek és a pad, ahol összeestek, még mindig rendőrségi kordonnal van körülvéve.

Meglátjuk, mikor tér vissza a normális kerékvágás. Egyelőre több rendőr van a városban, mint Észak-Koreában, és mindenki mindent figyel – mondja egy helyi lakos.

A nyomozás annyit derített ki, hogy a mérgező anyagot az elkövetők Szkripal lakásának a bejárati ajtaján, a kilincsen kenték szét. Vegyészeti szempontból komoly szakmai feladat volt megoldani, hogy a méreg ne jöjjön le, de könnyen tapadjon a bőrre. A nyomozók ebből gyanítják, hogy egy jól felszerelt titkosszolgálat lehetett az elkövető. Konkrét bizonyítékuk viszont nincs Oroszország ellen.

A mérgezés helyszínétől 8 kilométerre van a Porton Down laboratórium. Annak az igazgatója azt mondta, hogy képtelenség megállapítani, honnan származik a méreg. A világon hozzávetőleg 20 országban lehet ilyen anyagot előállítani, és a laboratórium vezetője szerint képtelenség kijelenteni, hogy a méreg Oroszországban készült. Most ezért kezdeményeztük a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet rendkívüli ülésének az összehívását, ahol egy teljes körű vizsgálatot szeretnénk kieszközölni – nyilatkozta Vlagyimir Putyin.

A brit külügy szerint Putyin csak terel. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet ugyanis maximum azt tudja megállapítani, hogy milyen anyagot használtak, ez pedig már ismert. De ahhoz például nincs joga, hogy ellenőrizze az orosz vegyi laborokat és átvizsgálja az ott tárolt készleteket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!