2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Putyin: Hanyagság miatt égett le az üzletközpont

Hír TV

2018. március 27., kedd 12:05, frissítve: kedd 12:54

Kemerovóban kedden háromnapos gyász kezdődött, a régióban félárbócra eresztették az állami zászlókat, a szórakoztató rendezvényeket törölték.

Drónfelvétel készült a kiégett kemerovói plázáról. A Szovjetunió felbomlása utáni időszak egyik legtöbb halálos áldozatát követelő tűzesete a bevásárlóközpont felső szintjéről indult, itt található egy többtermes mozi és egy játszóház is. A nyomozóhatóságok szerint az automata tűzjelző március 19. óta nem működött. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere nem hozta működésbe, és a vészkijáratok is be voltak zárva.

– Sajnos, meg kellett állapítsuk, hogy 64 ember vesztette életét. 58 holttestet találtunk meg. Az ő azonosításuk majdnem befejeződött – mondta Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztere.

A szibériai városba látogatott Vlagyimir Putyin is. Az újraválasztott elnök virágot helyezett el a rögtönzött kegyhelynél.

– Az egész ország önökkel gyászol, szeretném a legőszintébb és legmélyebb részvétemet nyilvánítani az áldozatok családjainak. Egy pillanatnyi csenddel adózzunk az emléküknek. Mi történik itt? Nem harci cselekmények történnek itt nálunk, és nem is váratlan metánkitörés egy bányában. Ide az emberek, a gyerekek kikapcsolódni jöttek. A demográfiai helyzettel foglalkozunk, és közben ennyi embert veszítünk el, de miért? Bűnös hanyagság és gondatlanság miatt. Hogy történhetett ez meg? Mi volt az ok? Mik a következmények? – fogalmazott az orosz elnök.

Kedd délelőtt tüntetés kezdődött a helyi vezetés épülete előtt. A demonstrálókra és a rendre rohamrendőrök vigyáztak. A megjelentek a tűzben elhunyt gyermekek fotóit tartották kezükben.

– Mi azonosítani tudtuk a gyermekeinket, mert máshol fulladtak meg. Más gyerekeknél az azonosításon azonban csak egy fél fej volt, vagy kéz nélkül, láb nélkül voltak – nyilatkozta Szergej Agarkov, az egyik gyászoló apa.

A 64 áldozatból 41 volt gyermek. A helyiek úgy vélik, hogy a helyi igazgatás és a hatóságok valamit titkolnak a tűzzel kapcsolatban.

– Nagyon sok gyerek meghalt. azért haltak meg, mert felelőtlen volt a vezetés. Vasárnap négy körül elmentem az épület mellett, amikor éppen elkezdett égni. Nem hittem akkor, hogy ilyen nagy tragédia lesz. De leginkább az sokkol, hogy megpróbálják elrejteni az igazságot előlünk – mondta el Szvetlana Sesztakova kemerovói lakos.

Virágok, plüss játékok és mécsesek láthatók, rögtönzött emlékhely jött létre a kemerovói regionális képviselet moszkvai irodája előtt, 3600 kilométerre a tragédia helyszínétől.

– Úgy vélem, hogy talán ez a legnagyobb tragédia a beszláni terrortámadás óta. Amikor hallottam, hogy hányan vesztették életüket, és közülük mennyi a gyermek az nagyon megérintett. Mert ez is azt mutatja, hogy a tűz elleni védelem mennyire fontos. Talán azzal, hogy virágot helyezek ide, azok előtt tisztelgek, akik elveszítették gyermeküket, mert a gyerekek nagyon fontosak. Sokuknak esélye sem volt arra, hogy befejezze az iskolát, hogy lássa a világot és megvalósítsa álmait – jelentette ki Ilja Boriszov moszkvai lakos.

Öt embert vettek őrizetbe a hatóságok, akik az épület üzemeltetéséért és tűzrendészeti védelméért voltak felelősek. Szakemberek elsősorban az elektromos hálózat meghibásodását feltételezik a tűz lehetséges okaként, de nem zárják ki a nyílt láng használatát sem. Az orosz nyomozó hatóság szerint megkezdődött annak ellenőrzése is, hogy 2013-ban milyen építési engedélyek alapján kezdődött meg az üzletközpont kialakítása a korábban a helyén álló édesipari gyárból.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!