2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Porosenko a náci Németországhoz hasonlította Putyinékat

2015. május 8., péntek 19:30, frissítve: péntek 19:37

A nácikéhoz hasonlította Oroszország agresszív politikáját az ukrán elnök a második világháború európai lezárására emlékezve. A kijevi parlament ünnepi ülésén Petro Porosenko hangsúlyozta: az ukránok hetven év óta először kényszerültek ismét arra, hogy fegyverrel a kézben védjék országuk egységét.

Testőrökkel és mankóval érkezett a második világháborús megemlékezésre a donecki szakadárok vezetője. Olekszandr Zakarcsenko még februárban sebesült meg, amikor személyesen vett részt a debalcevói utcai harcokban. Beszédében a hetven évvel ezelőtti szovjet katonákhoz hasonlította az ukrán kormány ellen küzdő lázadókat. „Mélységes tiszteletem azoknak, akik ezen a szent földön meghaltak. A nagy győzelem ünnepének közeledtével gratulálok mindenkinek, és azt mondom: mi nagyszerű utódjai vagyunk azoknak, akik le tudták győzni az ellenséget 1945-ben, és mi is képesek leszünk erre 2015-ben. Gratulálok!” – mondta a szakadár vezető.

Az ukrán kormány is megemlékezett a II. világháború európai befejezéséről, most először nemcsak május 9-én, de 8-án is – csakúgy mint a nyugati országok. A kijevi parlament emlékülésén, amelyen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is részt vett, Petro Porosenko elnök kiállt az oroszokkal kötött békemegállapodás mellett, ugyanakkor jelezte: Ukrajna továbbra is éber marad. „Mindegy, mennyire kritizálják a béketervemet, nem változtatok rajta, mert hatalmas felelősséget érzek az országért és az emberekért, akik rám bízták a hatalmat. Ez az egyetlen lehetséges és helyes út, mert ez lehetőséget ad arra, hogy növeljük a haderőnket és fokozzuk a védelmi kapacitásunkat” – fogalmazott az ukrán elnök.


Porosenko hozzátette: szerinte Moszkva ugyanolyan agresszív politikát folytat, mint a második világháború idején a náci Németország, és ez már csaknem hétezer ukrán állampolgár halálát okozta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!