2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Korrupcióvád: megvédte Pontát a képviselőház

2015. június 9., kedd 17:13, frissítve: kedd 17:33

Nem vonta meg Victor Ponta mentelmi jogát a román képviselőház. A szavazást az államügyész kezdeményezte, miután felmerült a korrupcióvád a miniszterelnök ellen. Pénteken a román törvényhozás bizalmi szavazást tart a kormány ellen.

A képviselőház védte meg a korrupciós eljárástól a román miniszterelnököt. 231 képviselő szavazott Victor Ponta mentelmi jogának megvonása ellen, és 120-an voksoltak mellette. Néhány ellenzéki képviselő is a kormányfő oldalára állt, de nem tudni, hogy kik, mert a szavazás titkos volt. A liberális ellenzék az RMDSZ-es politikusokra gyanakszik, akik szerinte így hálálhatták meg, hogy a kormány megvédte Borbély László volt környezetvédelmi minisztert egy hasonló korrupciós eljárástól.

Ponta a voksolás előtt arról beszélt, hogy a vádhatóság túllépte a hatáskörét. „A kormányokat nem más hatóság, hanem a parlament bízza meg vagy hívja vissza. A szavazók nem döntöttek kormányváltásról. Kérem önöket, ne politikai döntést hozzanak, hanem állampolgárként, képviselőként szavazzanak” – fogalmazott.

Ponta ellen a román korrupcióellenes ügyészség indított eljárást. Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy egy volt üzlettársát jelölte miniszternek. A kormányfő ellen okirat-hamisítás, pénzmosás ás adócsalás miatt is eljárás indult, de ezekhez nincs szükség a képviselőház jóváhagyására.

Az ügynek azonban még nincs vége, pénteken ugyanis az ellenzék kezdeményezésére bizalmi szavazás lesz a kormányról. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a tagjaira bízza, hogy tartózkodnak vagy támogatják az indítványt.

Az államfő, Klaus Johannis bírálta a képviselőház döntését, szerinte akadályozza az igazságszolgáltatást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!