2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Politikai leszámolást sejt a polgármester a házkutatás mögött

2015. április 29., szerda 18:00, frissítve: szerda 18:23

Házkutatást tartott a csíkszeredai polgármesteri hivatalban a román korrupcióellenes ügyészség. Ráduly Róbert Kálmánt és egyik alpolgármesterét a többi közt hivatali visszaéléssel, valamint hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítják. A polgármester azt nyilatkozta a Hír Televíziónak, hogy az ellene indított akció egy politikai leszámolás része. Szerinte a román hatóságok így próbálják elmozdítani székéből, mivel a választásokon ez nem sikerült.

Csíkszereda polgármestere már több ízben ellenszegült a román hatóságok magyarellenes intézkedéseinek, legutóbb a magyar nevekkel kezdődő utcanévtáblák lecserélését tagadta meg hivatalosan is. A korrupcióellenes ügyészek a román központi sajtónak olyan információkat adtak, miszerint a két városvezető több ügyben is kenőpénzt fogadott el, illetve szerződésekhez juttatott olyan cégeket, amelyek később havonta fizettek a városvezetésnek. A polgármester a sajtónak azt nyilatkozta, soha senkitől nem fogadott el kenőpénzt.

„Több tízezer eurós csúszópénzről szólnak a hírek, ez igaz? Soha nem vettem el senkitől semmit.” A polgármester szerint kilenc ügyben vizsgálódnak az ügyészek, az egyik ilyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai székhelyének felújítására adott építési engedély. Emellett a művelődési ház megvásárlása, különböző reklámszerződések és sporttámogatások, valamint parkolási szerződések után érdeklődtek a hatóságok. A polgármestert és egyik helyettesét délután Bukarestbe szállították, távozásakor azt mondta, biztos benne, hogy le is tartóztatják.

Riporter: Polgármester úr, milyen vádakat hoztak fel ön ellen, mivel gyanúsítják?
Ráduly Róbert Kálmán: Hivatali visszaéléssel, összeférhetetlenséggel és hivatali visszaélésre való felbujtással.
Riporter: Mit gondol, lehet ez egy politikai leszámolás?
Ráduly: Hát az, hogy visznek minket az alpolgármesterrel, az biztos az.
Riporter: Mit gondol, letartóztatják?
Ráduly: Igen.

A helybéliek szerint elképzelhető, hogy a városvezetők ellen felhozott vádak mögött politikai szándék áll.

Egy helyi lakos: Mindig kiált a magyarságért, ezt nem is vitatom, sőt. Március15-én is elég komoly beszédet tartott.
Riporter: Gondolja, hogy így próbálják elhallgattatni?
Helyi lakos: Ha ez is egy módszer, lehetséges.

Antal Attila alpolgármestert nem gyanúsították meg, de azt nyilatkozta, hogy az ő irodájában is tíz nyomozó nézte át dokumentumokat. A kultúráért felelős csíkszeredai alpolgármesternek az ügyészség megtiltotta, hogy interjút adjon, és még a polgármesteri hivatalban is folyamatosan vigyázott rá egy rendőr.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!