2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Polgárháborút vizionál a lengyel politikai egyik ikonja

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 12:26, frissítve: csütörtök 12:59

Polgárháborús helyzetet vizionált a kormány jogsértő lépései miatt Lech Walesa volt lengyel elnök. A Nobel-békedíjas politikus szerint a szerdán hatályba lépett bírósági törvény súlyos társadalmi feszültséget okoz. Varsóban ezrek tüntettek a legfelsőbb bíróság épületénél. A lengyel miniszterelnök közben Strasbourgban, az Európai Parlament előtt számolt be a kifogásolt jogszabályról.

„A bírák elmozdíthatatlanok”, „Független bíróságokat” – skandálták a tüntetők a lengyel legfelsőbb bíróság épülete előtt. Második napja demonstrálnak a szerdán hatályba lépett új bírósági törvény ellen. A második tiltakozáson megjelent a lengyel politika egyik ikonja, a Nobel-békedíjas volt elnök, Lech Walesa is, aki kemény szavakkal ostorozta a varsói kormányt.

„Ez nagyon komoly ügy, a lengyel bírósági rendszert építik le. Előbb vagy utóbb ez akár polgárháborúhoz is vezethet” – mondta.

Walesa, aki 30 éve a kommunista rendszer megbuktatásában oroszlánrészt játszott, most újból arra figyelmeztetett, hogy a lengyel társadalom újra fel fog kelni, ha a kormányzat túlfeszíti a húrt, és tovább korlátozza a jogállamiságot.

Az új törvény értelmében 70-ről 65 évre csökken a bírák nyugdíjkorhatára, utódaik kinevezéséről pedig egy kormányközeli emberekből álló testület dönt. A jobboldali kormány szerint ezzel meg tudnak válni a kommunista időszakban pályájukat elkezdő bíróktól, a legfelsőbb bíróság bíráinak egyharmada távozni kényszerül.

„Meghallgattuk a lengyel érveket. Az Európai Parlament nagy többsége aggódik, hogy Lengyelországban a hatalmi ágak szétválasztása nem valósul meg, pedig ez az Európai Unió egyik alapértéke” – mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

A varsói tüntetéssel egy időben Strasbourgban az Európai Parlament hallgatta meg a lengyel miniszterelnököt. A lengyel kormány visszautasította a bírálatokat, mondván: az igazságszolgáltatás szabályozása nemzeti hatáskör.

„Önök nem szabhatják meg nekünk, a tagállamoknak, hogy a jogállamiságnak mik a feltételei. Minden tagállamnak más intézményi hagyományai vannak, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni” – mondta Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök.

Az Európai Bizottság több hónapos vita és tárgyalássorozat után úgy ítélte meg, hogy a lengyel kormány nem hajtotta végre a kért változtatásokat az uniós jog alapján, ezért hétfőn az Európai Bíróságra vitte a kötelezettségszegési eljárást Lengyelország ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!