2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Pokolgép robbant az amerikai konzulátus előtt

2015. április 17., péntek 21:10, frissítve: péntek 21:38

Megtámadták az amerikai konzulátust Erbílben. Az észak-iraki diplomáciai képviselet előtt autóba rejtett pokolgép robbant. A merénylő meghalt, többen megsebesültek. A magyar katonák májusban érkeznek meg az észak-iraki városba, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi szerepvállalásban részt vegyenek.

Autóba rejtett pokolgép robbant, majd fegyverropogás hallatszott az észak-iraki Erbíl belvárosában, az Egyesült Államok konzulátusa előtt. Egy ember meghalt, öten megsérültek. Erbíl az iraki Kurdisztán régió fővárosa, az amerikai konzulátus a belváros keresztény negyedében található, ahol számos külföldi is lakik. A város polgármestere szerint a célpont a diplomáciai képviselet lehetett. A robbanás lángba borított több közelben álló autót is. „Ültem otthon amikor a robbanást hallottam. Nem tudtam, hogy egy autóba rejtett bomba vagy öngyilkos merénylő volt az. Kimentem és láttam a tömeget az utcán, meg, hogy repülők szállnak. A helyzet nagyon feszült, remélem, hogy minden rendbe jön és a biztonság visszaáll” – mondta egy helyi lakos.

Az amerikai külügy szerint a sérültek között nincs amerikai állampolgár. „Egy autóra szerelt házi készítésű bomba robbant fel az erbíli amerikai konzulátus bejáratánál. Délelőtt háromnegyed tizenegykor léptette életbe a konzulátus a védelmi protokollt. Úgy tudjuk, sem dolgozók, sem a biztonsági személyzet nem sérült meg. A tűzoltóság azonnal megkezdte az oltást, a helyi hatóságok biztosították a helyszínt. Megköszönjük a kurdisztáni helyi önkormányzat gyors reagálását ebben az esetben, és együttműködünk velük, hogy kiderítsük, ki felelős a robbantásért, és mi volt az indítéka” – mondta Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Erbílbe érkeznek majd az Iszlám Állam ellen harcoló magyar katonák is. A parlament kedden döntött arról, hogy a 150 katona 2017 végéig teljesít szolgálatot az iraki kiképző központban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!