2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Peter Pellegrini válthatja Robert Ficót a miniszterelnöki székben

Hír TV

2018. március 15., csütörtök 15:18, frissítve: csütörtök 16:24

Peter Pellegrini kormányfőhelyettest jelöli miniszterelnöknek a legnagyobb szlovák kormánypárt. A döntést Robert Fico közölte. A kormányfő kora délután nyújtotta be hivatalosan is a lemondását az államfőnek. Szlovákiában az után alakult ki súlyos belpolitikai válság, hogy február végén meggyilkoltak egy oknyomozó újságírót, aki leleplező cikket írt a szlovákiai olasz maffia és a pozsonyi kormány kapcsolatairól.

Mindkét Robertet távozásra szólították fel a szlovákiai tüntetők a múlt héten – vagyis a belügyminiszter Kalinák mellett a kormányfő, Fico lemondását is követelték Ján Kuciák oknyomozó újságíró halála miatt.

A riportert és menyasszonyát február végén saját otthonukban lőtték agyon, miközben Kuciák éppen egy tényfeltáró cikken dolgozott a szlovákiai olasz maffia és a pozsonyi kormány kapcsolatairól.

Robert Kalinák belügyminiszter az évtizedek óta nem látott méretű tüntetések után három nappal távozott posztjáról – most pedig miniszterelnöke is követi. Robert Fico a koalíciós partnerekkel folytatott egyeztetések után már ki is jelölte az utódját, eddigi helyettesét, Peter Pellegrinit.

A hárompárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a szlovák–magyar Most-Híd jelezte: mind a 14 parlamenti képviselője támogatja az új kormányt. „A Most-Híd párt nevében azt kell mondanom, hogy nagyra értékeljük a miniszterelnök úr döntését, mert szerintünk ez nyugodt helyzetet hozhat. Az új kormány új felelősséget jelent, és mi folytatni fogjuk a munkát, amit két éve elkezdtünk” – fogalmazott Bugár Béla.

Andrej Kiska államfő már meg is kapta annak a 79 parlamenti képviselőnek a listáját, akik garantálják, hogy támogatják az új szlovák kormányt. Az elnök szerdán jelezte, hogy legalább 76 képviselőnek kell beállnia az új kabinet mögé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!