2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Perelnek, mert túl szigorúnak látják az új fegyvertartási törvényt

Hír TV

2018. március 10., szombat 14:03, frissítve: szombat 14:42

Beperli Florida államot az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség, mert szerintük túl szigorú az új fegyvervásárlási törvény. Floridában azután emelték 18-ról 21 évre a vásárlási korhatárt, hogy egy viselkedési zavarokkal küzdő tizenéves tizenhét embert megölt egy iskolában. A fegyverszövetség szerint a 18 és 21 év közötti nőknek szükségük van fegyverre.

Az Egyesült Államokban február 14-e után erősödött újra a fegyverellenes szülő-diák mozgalom, amikor egy tinédzser tizenhét embert ölt meg egy floridai iskolában. Floridában most a fegyvervásárlás alsó korhatárát 18-ról 21 évre emelték.

„Én is az amerikai fegyverszövetség tagja vagyok, de apaként, nagyapaként, kormányzóként muszáj a józan észre hallgatnunk. A fegyvervásárlók komolyabb átvilágítására van szükség, és az iskolai személyzetet is jobban fel kell készíteni” – mondta Rick Scott floridai kormányzó.

Az eddigi kétlépcsősről háromlépcsőssé alakítják a vásárlók átvilágítását, és lesz pszichiátriai vizsgálat, hogy mentális betegséggel élők ne jussanak fegyverhez. Ezt a republikánusok és Donald Trump elnök is támogatja. A floridai elkövető is viselkedési zavarral küzdött, emiatt rúgták ki az iskolából is.

„Az FBI is kapott figyelmeztetést, hogy őrült az ember, és gyilkolni fog, mégis nyugodtan megvehette a fegyvereket és lőszereket. Olyan programot indítunk, hogy a rászoruló mentális betegek még időben kapjanak segítséget” – mondta Lindsey Graham, a republikánusok egyik országos vezetője.

A legnagyobb amerikai bolthálózat, a Walmart minden boltjában 18-ról 21 évre emelik a vásárlás korhatárát. A Nemzeti Fegyverszövetség viszont beperli Floridát, mert szerintük a 18 és 21 év közötti nők alkotmányos joga sérül azzal, hogy önvédelemre sem vehetnek fegyvert.

„Az elmúlt hetekben a floridai mészárlás több túlélőjével és szülőkkel is találkoztam. Biztos, hogy tanulunk ebből a tragédiából. Most készítjük elő azt a jogi állásfoglalást, amely alapján a félautomata fegyvereket automatára átalakító kiegészítő forgalmazását teljes egészében betiltjuk” – ígérte Trump.

A kritikusok szerint valódi előrelépés az lenne, ha a félautomata puskákat is betiltanák, hiszen a legtöbb mészárlást olyanokkal követik el. Erről azonban se állami, se szövetségi szinten nincs szó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!