2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Táncdalfesztivál '66 - A Nagy Generáció születése

Következik:

Híradó 12:00

Pénzügyi vita robbanthatta szét a Párbeszéd frissen alakult frakcióját

Hír TV

2018. május 18., péntek 17:02, frissítve: péntek 19:29

Az MSZP–P listáról bejutó, de a Liberálisoknál politizáló Bősz Anett nem ül be ötödiknek a Párbeszéd-frakcióba, ami így megszűnhet. Ezzel 135 milliós támogatástól és további politikai előnyöktől eshet el a párt. Sajtóhírek szerint a velük szövetséges MSZP előző elnöke évi 60 millió forintot ígért a Liberálisoknak, de ezt a szocialisták új vezetése úgy tűnik nem teljesíti. Bősz Anett most hivatalosan nem emiatt lépett ki, hanem mert „nem látta biztosítottnak a liberális értékek képviseletét”.

Évi 60 millió forintos támogatást kapott volna az MSZP-től a Liberálisok néven ismert párt – erről a Zoom.hu szerint Molnár Gyula még a szocialisták elnökeként állapodott meg a mikropártot vezető Fodor Gáborral.

„Voltak részei a szerződéseknek, amelyek arról szóltak, hogy az erőforrások összetolását követően milyen hányadban tud osztozni ezen a három párti szövetség, ezt láttuk részben elveszni” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Bősz Anett.

A Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról jutott parlamentbe, és a Párbeszéd frakciójába ült be, de ezt pénteken otthagyta. A döntést azzal indokolta, hogy nem látta biztosítottnak a liberális értékek képviseletét, a szocialisták pedig felrúgták az eddigi megállapodást. Mandátumát nem adja vissza és független képviselőként folytatja.

Tiltott pártfinanszírozás

Közben a 24.hu által megszerzett dokumentum alapján a tiltott pártfinanszírozás is felmerülhet az MSZP, a Liberálisok és a Párbeszéd megállapodása miatt. Bemutatott szerződés szerint tényleg azt ígérték a liberálisoknak, hogy az szocialisták és szövetségesük állami támogatásából pénzt utalnak nekik a 4 éves ciklusban – a portál úgy számol, összesen évi 27 millió forintról lehetett szó. A dokumentumot egyébként nem csak Molnár Gyula és Fodor Gábor, de Karácsony Gergely is aláírta.

„Nem azért lettem frakcióvezető-helyettes, hogy ezt rá tudjam írnia névjegykártyámra, hanem hogy a Liberális párt nevében fel tudjak szólalni, interpellálni tudjak, tehát a jogosítványok érdekében hoztuk létre ezt a frakciót. De azt láttuk, hogy ezt egyre kevésbé gondolják komolyan a partnereink” – indokolta döntését a Bősz Anett.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető elismerte, hogy korábban létrejött egy megállapodás, ami pénzügyi kötelezettséget rótt volna az MSZP-re, de Molnár Gyulának nem volt felhatalmazása ilyen egyezség megkötésére.

„Egyszerűen arról van szó, hogy anyagi megfontolások miatt ezt a megállapodást, ami köztudott volt, hogy az MSZP listáján Bősz Anett a 15. helyen szerepel, ezt felrúgták. Nyilván vizsgálni fogjuk a további lépéseket. A változás szövetsége nem azért jött létre, hogy anyagilag segítsünk ellenzéki pártokat” – közölte a szocialisták frakcióvezetője.

Szabó Fodort sejti a háttérben

A liberális politikus kilépésével csak négyen maradnak a Párbeszéd parlamenti frakciójában, aminek a házszabály szerint viszont legalább öt főből kell állnia. Ezzel 135 millió forint támogatástól eshetnek el, képviselőik papíron függetlenné válnak és nem szólalhatnak fel napirend előtt. Az ellenzéki párt társelnöke a döntés mögött a liberálisok elnökét sejti.

„Sajnálattal veszem tudomásul, hogy Fodor Gábort nem érdekli más, csak a pénz, a politikai teljesítménye, a NER lebontása az az ő szemében továbbra is egy sokadlagos kérdés. Bősz Anett távozását én személyesen sajnálom, őt én egy jó politikusnak tartom, aki valóban hittel képviselte, és képviselhette volna a liberális értékeket. Sajnos nekem a személyes benyomásom az, hogy neki kevés beleszólása volt a dolgokba, sokkal inkább Fodor Gábor irányítja a háttérből” – reagált a történtekre Szabó Tímea.

Az ATV-nek a Párbeszéd másik társelnöke, Karácsony Gergely azt mondta: a párt megpróbálja berántani ötödik képviselőnek a függetlenként mandátumot nyert pécsi képviselő, Mellár Tamást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!