2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Peking mentheti meg Venezuelát

Hír TV

2018. szeptember 15., szombat 16:33

Kínától vár azonnal pénzügyi mentőövet a csőd szélére jutott dél-amerikai szocialista állam, Venezuela. Az ország elnöke négynapos pekingi látogatásának célja, hogy olajért cserébe hitelt szerezzen a gazdasági összeomlás, és ezzel a rezsim beomlásának megakadályozására.

A végsőkig el kell mennie a venezuelai elnöknek, hogy megmentse az ország gazdaságát, illetve hatalmát. Ez esetben Pekingig, hiszen nyugati hitelezőkhöz a szocialista állam nem szívesen fordulna, az a csőd beismerését jelentené.

Kína pedig jó partner a kölcsönzésben, hiszen a gazdasági segítségnyújtást előszeretettel használja arra, hogy cserébe befolyást szerezzen a hitelezett országban, illetve politikai támogatást tőle a nemzetközi porondon.

„Maduro elnök látogatása hozzájrul a bilaterális politikai bizalom erősödéséhez, ezzel javulni fog a két ország közötti pragmatikus együttműködés, Venezuela pedig tovább tud haladni a stabilitás és a fejlődés útján” – nyilatkozta a kínai külügyminisztérium egyik illetékese.

Venezuela a világ egyik vezető olajexportőre, Kína pedig óriási gazdasága miatt folyamatos energiahordozó-hiánnyal küzd. Az üzlet adott: az egyik fél tőkéhez jut, a másik ezért cserébe nyomott áron energiaforráshoz.

Venezuela súlyos gazdasági válságban van, az infláció kezelhetetlenné vált, a nemzeti fizetőeszköz leértékelődésével az élet drámaian megdrágult, tömegek szegényedtek el, a munkanélküliség megnőtt, a készpénz mozgás is akadozik. Így a bérek és a nyugdíjak kifizetése is problémás. Ez annyira felerősítette a társadalmi elégedetlenséget, hogy akár a szocialista kormányzat bukásához is vezethet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!