2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Pár nap, és már a szaúdi nők is kimehetnek a forgalomba

Hír TV

2018. június 19., kedd 13:26, frissítve: kedd 16:02

Már csak néhány nap, és a nők is vezethetnek Szaúd-Arábiában. Addig is egymás után veszik a sofőrleckéket az autósiskolákban, így abban az intézményben is, amit az olajipari óriás Aramco nyitott meg a női dolgozói előtt.

A szaúd-arábiai Aramco női alkalmazottai egyelőre csak kontrollált körülmények között ülhetnek a volán mögé – de már csak pár napot kell várniuk, hogy kimehessenek a forgalomba.

„Június 24-én elmegyek édesanyám házához, és elviszem egy körre. Ez az első tervem. Szeretném, ha ezt a napot együtt élvezhetném az édesanyámmal, csak mi ketten, senki más” – mondja az egyik alkalmazott.

A hétvégén lép hatályba az a rendelet, amit még tavaly szeptemberben hozott Szalman király, eltörölve a nők járművezetésének eddigi tilalmát, ami a világon példa nélküli volt – és amit évtizedeken át fenntartott Szaúd-Arábia mélyen konzervatív muszlim vezetése és társadalma.

A nők most autótulajdonosokká válhatnak, a jármű-vásárlásokkal felpörgetve a szaúdi gazdaságot. A szakértők évi 20 százalékos emelkedést várnak az autóeladások terén.

„Nem sokat gondolkodtam az álomautómon, miközben felnőttem. Mindig egy kabrióban képzeltem el magam, de ebben az időjárásban ez nem túl kényelmes, szóval utána kell néznem, milyen a számomra megfelelő autó” – fogalmaz egy másik női alkalmazott.

Az Aramco sofőriskolájába jelenleg 200 nő jár, ők mind a cég alkalmazottai.

„Vannak diákok a várólistán. Minden lány izgatott, és nagyon szeretne vezetni. Az oktatás során megpróbáljuk felépíteni az ehhez szükséges önbizalmat” – emeli ki az autósiskolai oktató.

Az olajipari óriásnál több mint 3000 nő dolgozik, és idővel mindegyikük jogosítványt szerezhet a munkaadója segítségével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!