2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Pánik a tengeralattjárón

Hír TV

2017. november 21., kedd 17:54, frissítve: kedd 19:48

Nem a szerdán eltűnt San Juan nevű tengeralattjáróról indultak a szombaton észlelt sikertelen műholdas hívások, a keresőegységek azonban újabb jelet fogtak – úgy tűnik, mintha a legénység szerszámokkal verné a tengeralattjáró falát, hogy jelet adjon a külvilágnak. A tengeralattjárón ugyan 90 napra elegendő élelem és üzemanyag van, de az oxigén csak hét napra elég, vagyis lassan a készlet végére érhet a legénység.

Pénteken jelentették be az argentin hatóságok, hogy 44 emberrel a fedélzetén gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt a haditengerészet egyik tengeralattjárója. Akkor, vagyis a bejelentés idején már két napja nem kaptak információt a járműről. A hadsereg nagy erőkkel kezdte meg a kutatást a San Juan után. Szombaton az argentin védelmi minisztérium arról számolt be, hogy hét, sikertelen műholdas hívást kapott, amiről úgy vélik, a legénység próbált kapcsolatot teremteni.

Hét darab, néhány másodperces híváspróbálkozás volt, nagyon alacsony jelszinttel, befejezetlenül. Ezt az információt még ellenőrzik, hogy megpróbáljuk a lehető legtöbb adatot kinyerni belőle, hogy bemérjük, honnan jöhetett. Ugyanakkor nem csak abban bízunk, hogy be tudjuk mérni, de megháromszorozzuk a kapacitásunkat, és folytatjuk a kutatást – közölte a haditengerészet szóvivője, Enrique Balbi.

A 44 fős legénység hozzátartozói a haditengerészet Mar del Platai bázisán várakoztak. Innen indult el ugyanis a tengeralattjáró.

Remélem, hogy van elég levegőjük, mert ha jól értettem, csak két napra elegendő van nekik. Nem tudom, nem szeretnék ott lenni – mondta a legénység egyik tagjának édesapja, Juan Carlos Mendoza.

A családtagok, akiket egyébként Mauricio Macri argentin elnök is meglátogatott, saját teóriákat is gyártottak.

Biztos történt valami baleset: egy darab vas elszállt, víz jutott be, vagy kigyulladt valami –nem tudom. Úgysem fog kiderülni semmi, mert bármi is történik, ha a jármű romlott el, vagy a haditengerészet hibázott, nem fogják nekünk elmondani. Remélem, boldog vége lesz – fogalmazott a legénység egyik tagjának testvére, Carlos Miguel Mendoza.

A San Juant 1983-ban állították szolgálatba. Németországban épült, és 2008-ban újították fel utoljára. A szombati sikertelen hívásokról azóta kiderült, hogy nem a tengeralattjáróról érkeztek, ám hétfőn a keresőhajók újabb jelet fogtak: ezúttal úgy tűnik, mintha a legénység szerszámokkal verné a tengeralattjáró falát, hogy jelet adjon a külvilágnak.

Ahhoz, hogy ellenőrizzük a zajokat, amiket a hajón lehetett hallani egy P-8 Poseidon repülő, ami jelérzékelő és elemző rendszerrel van ellátva, szállt el a térség felett, regisztrálta, és beküldte a zajokat. Ezeket most szoftverrel ellenőrizzük, hogy a specialisták meg tudjanak győződni arról, miről is van szó – nyilatkozta az argentin haditengerészet parancsnoka, Gabirel Galeazzi.

A hatóságok azt feltételezik a két keresőhajó és egy amerikai keresőrepülőről vízbe dobott szonárbója által is fogott zajok alapján, hogy megtalálhatták a 44 matrózzal eltűnt német gyártású tengeralattjárót. Azon ugyan 90 napra elég élelem és üzemanyag van, az oxigén viszont csak hét napra elég, vagyis lassan a készlet végére érhet a legénység. A keresésben az argentin haditengerészeten kívül, Brazília, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Chile is részt vesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!