2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Palmürában vérengzett az Iszlám Állam

,

2015. május 25., hétfő 18:15, frissítve: csütörtök 19:25

Több száz embert, köztük gyerekeket és nőket végeztek ki az Iszlám Állam fegyveresei Palmürában. A dzsihadisták a múlt héten foglalták el az értékes ókori emlékeket őrző várost. A szír légierő hétfő reggel az Iszlám Állam állásait bombázta a település környékén, és hamarosan szárazföldi hadművelet is indul Palmüra visszafoglalására.

Lerombolt házak Palmürában a kormányerők bombázása után. A szíriai légierő az Iszlám Állam fegyvereseit igyekszik kiszorítani a településről.

Az iszlamista terrorszervezet múlt héten foglalta el az ókori várost, azóta több száz embert végeztek ki, köztük katonákat, nőket és gyerekeket is, arra hivatkozva, hogy együttműködtek a szír kormánnyal.

Megfigyelők szerint a dzsihadisták lerombolhatják a várost is, amely a világ egyik legjobban megőrzött római kori emlékeit rejti. Arról eddig nem érkezett hír, hogy akár az Iszlám Állam, akár a kormányerők bombázása kárt tett volna a műemlékekben.

A szunnita terroristák térhódítása miatt a libanoni síita milícia, a Hezbollah bejelentette: Szíria teljes területén harcol az Iszlám Állam ellen, és segíti a kormányerőket.

„Mindazok, akik hallgattak, miközben az Iszlám Állam területeket foglalt el Szíriában, felelősek azért, ami most történik Irakban, és felelősek a palmürai mészárlásért” – mondta a Hezbollah vezetője, Sayyed Hassan Nasrallah.

Irakban is egyre nagyobb területeket foglal el az Iszlám Állam: a múlt héten hatalmukba kerítették a nyugat-iraki Ramádit is. Az iraki erők azóta ellentámadást indítottak.

A fokozódó harcok miatt ezrével menekülnek el az emberek a városból. „Nagyon sokat szenvedtünk. Minden tulajdonunkat és az állatainkat is elpusztították. Nem tudjuk, mi lett a családunk többi tagjával” – mondta az egyikük.

Az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíciót sok kritika érte, amiért csak Palmüra elfoglalása után bombázta az Iszlám Állam állásait. Egy szíriai szakértő úgy fogalmazott, olyan, mintha a lovak kiszabadulása után reteszelnék be az istálló ajtaját.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!