2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Palesztina fővárosává nyilvánította Kelet-Jeruzsálemet az Iszlám Együttműködés Szervezete

Hír TV

2017. december 13., szerda 17:08, frissítve: szerda 18:37

Az isztambuli csúcstalálkozó zárónyilatkozata szerint ennek elismerésére kérik a nemzetközi közösség országait is. A tanácskozáson Mahmúd Abbász elnök kijelentette, az Egyesült Államok elvesztette közvetítő szerepét az izraeli–palesztin békefolyamatban, miután egy hete egyoldalúan elismerte Izrael fővárosának Jeruzsálemet.

Állandósult az összetűzés a ciszjordániai Rámalláhban a palesztin fiatalok és az izraeli katonák között. A megszállt területeken egy hete tiltakoznak az amerikai elnök döntése ellen, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A palesztinok is szent városuknak tartják, keleti részét pedig leendő államuk fővárosának szeretnék. Az izraeli hatóságok több mint 30 palesztint vettek őrizetbe, köztük van az iszlamista Hamász szervezet egyik helyi vezetője is.

Kedd este Tel-Avivban izraeli palesztinok tüntettek a washingtoni döntés ellen. Az arab pártok szerint Donald Trump az egész régiót veszélybe sodorta. Az egyik transzparens szerint Amerika elszigetelte magát a nemzetközi közösségtől. „Itt vagyunk az izraeli amerikai nagykövetséggel szemben, hogy elmondjuk, Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos döntése elfogadhatatlan. Ez akadályokat gördít a békefolyamat elé. Nincs joga deklarálni, hogy Jeruzsálem Izraelé. Jeruzsálem ügyét a palesztinoknak és az izraelieknek kell megtárgyalniuk” – mondta Talab Al-Sane, az Arab Demokratikus Párt elnöke a megmozduláson.

Isztambulban az Iszlám Együttműködés Szervezetének rendkívüli tanácskozásán élesen bírálták az amerikai elnök lépését. A házigazda török elnök terrorista államnak nevezte Izraelt, és térképpel mutatta be, hogy 1947 óta milyen változáson ment keresztül az egykori palesztin mandátumterület a palesztinok rovására. „Izrael bűnös a megszállás, a blokád, az illegális telepek, a házrombolások, a föld- és ingatlanelfoglalás, az aránytalan erőszak és gyilkosság miatt. Most, ezzel a döntéssel elismerést kapott minden terrorcselekményéért” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

A palesztin elnök Washington döntését súlyos bűntettnek nevezte, amely után elveszítette közvetítő szerepét az izraeli–palesztin békefolyamatban. „Nem engedjük meg, hogy az Egyesült Államok közvetítsen a békefolyamatban. Bebizonyították, hogy teljesen részlehajlók Izrael felé” – jelentette ki Mahmúd Abbász az értekezleten, aki szerint addig nem lesz stabilitás a térségben, amíg Kelet-Jeruzsálem nem Palesztina fővárosa.

Ezután az 57 muszlim országot tömörítő csoport a tanácskozás zárónyilatkozatában Kelet-Jeruzsálemet Palesztina fővárosává nyilvánította, és erre kérte a nemzetközi közösséget is. A csúcson Oroszország megfigyelőként vett részt, ami Moszkva megerősödő közel-keleti befolyását jelzi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!